Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a săvârșit sfințirea prestolului bisericii „Înălțarea Domnului” din s. Horodca, r. Ialoveni

947

Sâmbătă, 26 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, a efectuat o vizită pastorală în parohia „Înălțarea Domnului” din s. Horodca, r. Ialoveni,  prilejuită de sfințirea prestolului sfântului lăcaș.

În dimineața zilei, Mitropolitul Moldovei a fost întâmpinat în fața bisericii de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele protopop de Ialoveni, Prot. mitr. Anatolie Stefanov.

A urmat slujba de sfințire a prestolului, cu toate cele prescrise în rânduiala slujbei de târnosire, după care Mitropolitul Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, având coliturghisitori pe PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, Prot. mitr. Anatolie Stefanov, Protopop de Ialoveni, Prot. mitr. Mihail Fordea, parohul bisericii din Horodca și un sobor de slujitori veniți din parohiile învecinate.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Sfintei Mănăstiri Curchi.

În timpul serviciului divin, la Vohodul mic, părintele-paroh Mihail a primit binecuvântarea Întâistătătorului de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la rugăciunea Tatăl Nostru și a fost decorat cu înalta distincție mitropolitană – ordinul „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu Bodoni” de gr. II, în semn de apreciere pentru munca sârguincioasă spre binele și mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Tot astăzi, Eugeniu Ceinac, absolvent ATOM, anul 2012, a fost hirotonit diacon, pe seama Catedralei Mitropolitane din Chișinău.

După Sfânta Liturghie a urmat Tedeum-ul de mulţumire, după care, Mitropolitul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la importanța actului de sfințire a Sfântului Prestol, explicând totodată și sensurile duhovnicești ale acestei Sfinte Taine.

De asemenea, ÎPS Vladimir a felicitat credincioşii parohiei cu ocazia acestui eveniment de referinţă din istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor credincioșii din această localitate vor fi adunați împreună cu preotul în jurul Sfintei Biserici, participând în fiecare zi de duminică și sărbătoare la Jertfa euharistică adusă pe sfântul prestol ca mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale.

Părintele-paroh Mihail a mulţumit Înaltpreasfințitului Vladimir pentru bunăvoinţa și dragostea sa părintească de a împărtăşi bucuria evenimentului cu membrii acestei comunități, pentru îndemnurile părintești primite, dar şi pentru susţinerea morală pe care o oferă de fiecare dată.

La final, mai mulți ctitori și binefăcători au fost decorați de către Mitropolit cu ordine mitropolitane și diplome arhierești.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
506

Festivalul Cântecului Pascal ,,Apără-ne, Doamne”, desfășurat la Mănăstirea Căpriana

Basil Hume scria că, cel mai mare dar al Sărbătorilor Pascale este speranța, speranța care ne face să avem încredere în Dumnezeu, în triumful său, în bunătatea și dragostea Lui, pe care nici una din greșelile noastre nu o poate zdruncina. Cu credință și speranță au venit miercuri, 19 aprilie, la Mănăstirea Căpriana copiii, profesorii […]