Liturghie arhierească în Parohia „Sf. Ioan Teologul” din Peresecina. ÎPS Mitropolit Vladimir a sfințit o Troiță

174

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica după Botezul Domnului la Biserica cu hramul Sf. Ioan Teologul din satul Peresecina, raionul Orhei.

Alături de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova au coliturghisit: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei, PC Arhimandrit Filaret (Cuzmin), starețul Mănăstirii Căpriana, mai mulţi clerici din Vicariatul de Orhei şi preotul-paroh protoiereul mitrofor Vasile Garbuz.

Peste 400 de credincioși au participat la sărbătoarea duhovnicească, printre care și mulți copii și adolescenți  îmbrăcați în port național.

La Vohodul mic, în semn de recunoștină pentru truda depusă pe parcursul ultimelor patru decenii în ogorul Domnului, Mitropolitul Vladimir l-a decorat pe părintele-paroh Vasile Garbuz cu Ordinul „Meritul Bisericesc” de gr. I.

Această zi a fost una deosebită şi pentru tânărul teolog Alexandru Plămădeală, masterand anul I, în cadrul ATOM, care a fost hirotonit în treapta diaconală.

După Liturghie, Înaltpreasfințitul Vladimir a săvârșit slujba de sfințire a unei noi Troițe, înălțată de creștini în curtea bisericii, iar mai apoi Înaltpreasfinția Sa a oferit distincții mitropolitane ctitorilor şi binefăcătorilor acestei parohii, ce nu a fost închisă în perioada sovietică.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
1535

Predică la duminica a IV-a după Paști – despre minunea de la scăldătoarea Vitezda

După acestea era o sărbătoare a iudeilor şi Iisus S-a suit la Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta Oilor, era o scăldătoare, care se numea pe evreieşte Vitezda, având cinci pridvoare. În acestea zăcea mulţime de bolnavi: orbi, şchiopi, uscaţi, aşteptând mişcarea apei. Căci un înger al Domnului se cobora la vreme în scăldătoare şi tulbura […]