Actualitate

Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite și Sfințirea Colivei, săvârşite de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Petru, în Catedrala Episcopală din mun. Ungheni

999

Vineri, 11 martie 2022, în prima săptămână a Postului Mare, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz  Alexandru Nevski” din mun. Ungheni.

Începând cu ora 7, s-au oficiat mai întâi slujbele premergătoare Liturghie Darurilor mai Înainte Sfinţite: Rugăciunile dimineţii, Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX şi Obedniţa.

După slujba Obedniţei, Înaltpreasfinţia Sa, împreună cu preoţii slujitori ai Catedralei Episcopale, în frunte cu Prot. Vadim Corostinschi, Secretarul Eparhial, a oficiat Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite.

După rugăciunea Tatăl nostru…, creștinii care s-au mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic, au fost împărtășiți cu Sfintele și Dumnezeiești Taine.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul Catedralei Episcopale, condus de preoteasa Liliana Rotari.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, (după cum prevede rânduiala tipiconală în această zi) Ierarhul a citit Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, după care a  Sfinţit Coliva.

Datorit îndemnurilor părinteşti ale Înaltpreasfinţiei Sale, credincioşii Catedralei Episcopale, de la an la an, vin de acasă într-un mod mai organizat şi mai pregătiţi, cu colivele, ce le aduc pentru a fi sfinţite. În felul acesta se ţine şi se dă continuitatea cuvenită unei rânduieli creştine de veacuri.

La final, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Petru, a ţinut un cuvânt de învăţătură, relatând secvenţe din istoria colivei, specificând care este simbolistica rânduielii creştine.

După aceasta, coliva sfințită a fost împărțită corespunzător credincioșii prezenți.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni
Foto: Arhidiacon Veniamin (Seculţan)

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
26267

Cele două pahare de apă ‒ Regina Maria și pilda despre fidelitate

În cazul divorţurilor, oamenii au greşit când s-au căsătorit. Dar Biserica acceptă divorţul ca să nu se strice armonia în viaţă. Ca să se evite desfrânarea, Biserica a îngăduit căsătoria a doua şi a treia. Dacă s-a măritat în grabă, pentru că băiatul are cravată frumoasă, pentru că are marcă de maşină nu ştiu de […]