Un deceniu de la mutarea în veşnicie a Pr. Arsenie Papacioc. „Nimic nu este pierdut cât timp credinţa e în picioare”

1555

Părintele Arsenie Papacioc a trecut la cele veşnice în urmă cu un deceniu, în 19 iulie 2011, la Mănăstirea Techirghiol unde a slujit vreme de 35 de ani.

Părintele Arsenie Papacioc s-a născut în anul 1914, în satul Miseleanu, județul Ialomița. În 1932 a absolvit Școala de Arte și Meserii din București.

Tuns în monahism la Mănăstirea Antim din București, în anul 1950, a devenit ieromonah pe seama Mănăstirii Slatina, la 26 septembrie, în același an.

În vara anului 1958 a fost arestat de autoritățile comuniste, pentru apartenență la „Rugul aprins”. A trecut prin mai multe închisori: Brașov, Jilava și Aiud. A fost grațiat în anul 1964, după interminabile anchete și torturi, alături de ceilalți deținuți rămași în viață de la închisoarea Aiud.

Îndemnurile sale făceau adesea referire la dragoste și la suferință. Patriarhul Daniel l-a numit pe marele duhovnic român „un vindecător de suflete rănite de păcate”:

„Părintele Arsenie era mai mult un vindecător de suflete rănite de păcate, decât un judecător al păcătoșilor. Îmbina armonios bunătatea milostivă cu îndemnul la îndreptare duhovnicească. Era totdeauna un om al păcii și al bucuriei duhovnicești”.

Părintele Arsenie Papacioc mărturisea adesea că „Nimic nu m-a ajutat mai mult în viaţă ca suferinţa”.

„Singură, suferinţa este suprema catedră de teologie. Sunt sigur că îngerii erau geloşi pe noi pentru că ei nu au această suferinţă dincolo de firea noastră”.

După ieșirea din închisoare a fost numit preot în Ardeal, iar o perioadă a fost stareț la Mănăstirea Cozia. Din anul 1976 a făcut parte din obștea Mănăstirii „Sfânta Maria” de la Techirghiol.

„Nimic nu este pierdut cât timp credinţa e în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou”, mai spunea frecvent Părintele.

Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc trecut la Domnul în ziua de 19 iulie 2011, la vârsta de 96 de ani, și a fost înhumat în curtea mănăstirii, în apropierea fântânii Sfântului Pantelimon.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
885

Pavecernița Mare și cea de-a doua parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca

Preasfințitul Ioan al Sorocii, Episcop-vicar al Mitropoliei Moldovei a oficiat marți, 16 martie, Slujba Pavecerniței Mari, la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca, în cadrul căreia a citit a doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. La final, Episcopul Ioan a rostit un cuvânt de învățătură prin care a explicat de ce acest Canon […]