Duminica lui Zaheu marcată prin slujire arhierească la Sfânta Mănăstire Curchi

260

Tânjeşte sufletul meu după Domnul şi cu lacrimi îl caut pe El. Cum să nu Te caut? Tu m-ai căutat mai înainte şi mi-ai dat a mă îndulci în Duhul Tău cel Sfânt, şi sufletul meu Te-a iubit. (Sfântul Siluan Athonitul)

În Duminica lui Zaheu Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Mănăstirii Curchi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Curchi.

Fragmentul evanghelic de astăzi prezintă tema pocăinţei prin exemplul lui Zaheu, despre care ni se spune că era mai-mare peste vameşi. Demnitatea sa era echivalentul unei funcţii înalte în contextul lumii actuale. Este lesne de înţeles că era bogat şi influent, fapt consemnat şi de Sfânta Scriptură.

Evanghelia ne spune că Zaheu era mic de statură şi nu putea să-L vadă pe Hristos și de aceea s-a urcat într-un sicomor. Nu putea oare Zaheu, o persoană importantă, să-şi facă loc în primele rânduri ale mulţimii ca să ajungă la Hristos? Desigur ar fi putut, însă Zaheu era conştient de păcatele sale şi de faptul că Hristos i le ştie, deci se socotea nevrednic să-L întâmpine sau să-L invite în casa sa. Însă Hristos Însuși vine în întâmpinarea smereniei sale: „Zahee, grăbeşte-te şi dă-te jos, căci azi trebuie să rămân în casa ta”.

„A venit Fiul Omului să caute și să mântuiască pre cel pierdut”, Dumnezeu, luând asupra Sa omenitatea, fără să fie căutat și chemat de oameni, a venit El însuși, din negrăita Sa bunătate, să caute și să mântuiască neamul omenesc, care pierise din pricina înstrăinării și îndepartării sale de Dumnezeu, a venit să caute și să mântuiască pe fiecare om tras în pierzare de către păcat, cu singura condiție, ca omul să-L primească pe Dumnezeu, Care îl caută și vrea să-l mântuiască”, ne spune Sfântul Ignatie Breanceaninov.

Astfel, mântuirea omului devine posibilă doar în dependență de deschiderea sufletească pe care o are față de lucrarea lui Dumnezeu.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
597

Conflictele în cuplu – oportunitate de cunoaştere reciprocă

La nivel psihologic, conflictul între soţi este resimţit ca un puternic disconfort. În momentele de tensiune, cei doi pot simţi că sentimentele de afecţiune sunt suspendate, validitatea alegerii partenerului este pusă sub semnul îndoielii. De asemenea, lucrurile afirmate la mânie îşi pot menţine ecoul mult timp după, rănind sentimentele partenerei/partenerului. Dincolo de starea evidentă de […]