La Iași, o expoziție de artă sacră ilustrează legătura de sfințenie dintre regiunea Moldovei și Ucraina

1213

La Muzeul Mitropolitan din Iași a fost deschisă expoziția „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră – secolele XVI-XIX”.

La eveniment, Mitropolitul Teofan a subliniat că există „un fel de perihoreză, o întrepătrundere de sfințenie” între regiunea Moldovei și Ucraina. Ierarhul a gândit expoziția ca „omagiu adus ucrainenilor, în mod general, și ucrainenilor aflați sub bombe, în mod special”.

„Această expoziție este dedicată lor în perspectivă istorică, politică și bisericească, pentru că Dumnezeu a rânduit ca această parte a României, Moldova, să le fie vecină. Putem spune că legăturile dintre locuitorii Moldovei și locuitorii Ucrainei de astăzi au fost chiar mai intense de-a lungul istoriei decât sunt acum. Avem un fel de perihoreză, întrepătrundere de sfințenie între regiunea noastră și Ucraina. Trei mari sfinți, pe care noi îi cinstim, au venit din Ucraina de astăzi: Sfântul Paisie Velicicovschi, Sfântul Onufrie de la Sihăstria Voronei și Sfântul Vasile de la Poiana Mărului”.

„De cealaltă parte, trei sfinți moldoveni odihnesc în osemintele lor întru așteptarea Învierii în teritoriul de astăzi al Ucrainei: Sfânta Teodora de la Sihla, Sfântul Ierarh Petru Movilă și, bineînțeles, Sfântul Ierarh Dosoftei”, a spus IPS Teofan.

Expoziția prezintă mai multe categorii de icoane, obiecte de cult, tablouri și materiale documentare, printre care icoane vechi realizate în centre de pictură aflate astăzi pe teritoriul Ucrainei (Kiev, Lvov etc.), icoane vechi din epoca în care spațiul rutean și Moldova erau în strânsă legătură, icoane vechi făcute de meșteri români (moldoveni) din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, care preiau elemente din școlile de la Kiev (Lavra Pecerska) sau Lvov (Rutenia), icoane și obiecte liturgice din depozitul Muzeului mitropolitan sau din parohiile Arhiepiscopiei Iașilor care au legătură cu spațiul ucrainean, materiale documentare, publicații aparținând Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași care prezintă relația istorică și artistică dintre cele două spații culturale – Moldova și Ucraina, tablouri din Palatul Mitropolitan ș.a.

Expoziția este găzduită de Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iași și poate fi vizitată în mod gratuit în perioada 14 aprilie – 14 august 2022.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor