La doi ani de la plecarea la cele veșnice, IPS Pimen rămâne viu în memoria clerului și credincioșilor

982

Vineri, 20 mai, se împlinesc 2 ani de la mutarea la cele veșnice a Părintelui Arhiepiscop Pimen Suceveanul.

Clericii și credincioșii s-au solidarizat în rugăciune pentru primul ierarh care a contractat noul coronavirus în timpul pandemiei, iar Înaltpreasfinția Sa, în vârstă de 90 de ani, s-a luptat timp de o lună cu boala la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Inima i-a cedat, însă, miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50.

Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut în 1929 la Greabănu, județul Buzău. A fost tuns în monahism în 1951 și hirotonit ieromonah în 1957. În 1978 și 1979 a slujit la Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim, iar apoi a fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. A fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în 1991, după reînființarea acestei eparhii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a redeschis sfinte lăcaşuri închise în perioada comunistă, a ctitorit noi biserici, a înfiinţat noi mănăstiri și a restaurat numeroase lăcașuri de cult care erau monumente istorice.

Arhiepiscopul a fost cel care, în 1992, l-a invitat în România de Paști pe Regele Mihai, prilejuind o reîntâlnire emoționantă a suveranului cu românii la Mănăstirea Putna și, ulterior, la București.

În perioada sa de păstorire, în eparhie au fost înființate trei aşezăminte sociale pentru copii și nouă cămine de bătrâni.

În timpul păstoririi sale au fost canonizați Sf. Domnitor Ștefan cel Mare (1992) și Sfinții Putneni (2017): Sf. Ier. Iacob Putneanul şi Sf. Cuv. Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei.

Ierarhul a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. În cei doi ani scurși de la plecarea sa, omagiile și dovezile de dragoste nu au încetat să curgă.

Municipiul Suceava i-a dedicat o zi de doliu, iar la pomenirea de un an Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat un volum omagial dedicat personalității și lucrării ierarhului.

În septembrie 2020, a XXIV-a ediție a Colocviilor Putnei a fost dedicată perioadei când Arhiepiscopul Pimen a fost starețul obștei, iar în august 2021, prezent în zonă pentru a participa la Serbarea și Congresul Studențesc de la Putna, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mers în persoană la locul de veci al ierarhului, unde a oficiat o slujbă de pomenire.

De curând, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a confirmat că la Mănăstirea Sihăstria Putnei va fi înființat un muzeu memorial în cinstea predecesorului Înaltpreasfinției Sale în scaunul de arhipăstor al Sucevei și Rădăuților.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
842

De ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, PS Ioan, Episcop de Soroca, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Soroca

De ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, 2 august 2021, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Soroca. După citirea Evangheliei, Episcopul Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre contextul istoric și religios în care a trăit proorocul Dumnezeului Celui Viu, Sfântul […]