Circa 200 de enoriași din satul Sălcuța, raionul Căușeni au ales să întâmpine noul an 2019 într-un mod pe cât de firesc, pe atât de inedit – rugâdu-se în biserica din sat pentru sănătate, pace și roada lanurior. S-au lăsat de tradiționalele promisiuni ce curg necontenit de pe micul ecran, de canonada focurilor de artificii, de chefurile din seara de revelion și au mers să se închine Domnului.
E de remarcat anturajul și atmosfera de sărbătoare din această noapte. Ghirlande lungi te încântau cu jocul multicolor al luminițelor, de-a stânga și dreapta ușii bisericii puteai vedea doi cerbi înstelați care în credința creștină simbolizează puritatea lumii (L. Blaga), este vestitorul Luminii și al Renașterii. Nu în zadar Mihail Sadoveanu îl compara pe Ștefan cel Mare și Sfânt cu un cerb frumos cu stea în frunte. Creștinii își doreau împliniri de vise cu o deosebită căldură în glas.
Slujba religioasă a început la ora 22 și 30 de minute și a durat până la ora 01 a primei zile a anului nou și a fost oficiată de un sobor de preoți din care au făcut parte Grigore Jelihovschi, protoiereu, paroh de onoare al bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Sălcuța, Nicolae Jelihovschi, protoiereu, paroh în exercițiu al acestei biserici, Sergiu Jelihovschi, iereu și Ioan Grițcu, paroh al bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Tănătari.
Semnificativ este faptul că slujba religioasă a decurs cu rugăciuni la sfântul mucenic Bonifatie (19 decembrie s.n./ 1 ianuarie s.v.), protectorul creștinilor împotriva patimii beției, cel care s-a lepădat de viața în necurățenie și a oferit Domnului Iisus Hristos în loc de aur, smirnă și tămâie credință, dragoste și nădejde.
În predica adresată creștinilor părintele Nicolae Jelihovschi a menționat că de multe ori prăznuim sfintele sărbători făcând abstracție de Dumnezeu. Astfel, ”sărbătorim” gălăgios Nașterea Mântuitorului fără a ne gândi la Iisus Hristos, facem bairamuri la hramul satului (biserica satului, adică) fără a ne aduce aminte de Maica Domnului și așa mai departe. Or, se știe că numai cu Dumnezeu căpătăm șansa de a ne înnoi, a deveni mai buni, mai darnici, mai frumoși.
Receptivi la aceste îndemnuri au fost și copiii, elevi ai liceului Meșterul Manole, care au venit la Sfânta Biserică urmând exemplul profesorilor lor.
O adevărată revelație au avut creștinii care în primele clipe ale anului s-au împărtășit cu Sfintele lui Hristos Taine.
După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și ungerea cu untdelemn sfințit creștinii au întins o modestă masă consemnând sosirea unui nou an în viața lor și destăinuindu-și visele de viitor.
Vladimir SĂRĂTILĂ
jurnalist