În prima zi a anului 2019, Prea Sfințitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

805

În prima zi a anului 2019, cînd îl cinstim pe Sfîntul Mucenic Bonifatie, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei. Sfînta Liturghie a fost urmată de slujba unui Te Deum pentru începutul noului an calendaristic și o slujbă de invocare a ajutorului și mijlocirii Sfîntului Mucnic Bonifatie, în fața raclei ce adăpostește o părticică din cinstitele sale moaște, pentru toți cei care suferă de patima beției.

La final, Prea Sfinția Sa a vorbit despre viața și importanța cinstirii sfîntului și a felicitat credincioșii cu prileul începutului noului an civil, dorind tuturor un an binecuvîntat și plin de rodiri duhovnicești.

*  *  *  *  *

Sfîntul Bonifatie a trăit pe vremea împăratului Dioclețian. A fost robul unei femei bogate, Aglaia, fiica proconsulului Romei. Din Sinaxar aflăm că viețuia în păcate trupești cu stăpîna sa și era bețiv. Nu spre defăimare se spune aceasta, ci pentru a ne descoperi cum păcătosul devine mucenic al lui Hristos.

Într-una din zile, Aglaia i-a zis lui Bonifatie: "Mergi în Răsărit, unde mărturisesc Sfinții, ca să-mi aduci moaște de Mucenici, pentru a le avea ajutor și de sufletească mîntuire." Ajungînd acolo și văzînd pe sfinți în multe feluri de chinuri schingiuiți, cărora, tuturor deopotrivă, o vină le era pusă înainte – credința cea creștinească și viața cea cu dreaptă credință, Bonifatie s-a aprins de rîvna cea dumnezeiască. Ajuns în fața dregătorului, el a mărturisit că este creștin. Pentru această mărturisire, după ce a fost supus la mai multe chinuri din care a ieșit nevătămat, i s-a tăiat capul. Trupul său a fost răscumpărat cu mulți bani de Aglaia și a fost înmormîntat în apropiere de Roma. Mai tîrziu, Aglaia va zidi o biserică mare în numele lui Bonifatie, chiar în mijlocul Romei, în care a mutat moaștele acestuia.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole postate de același autor
3541

Oare soţul se va purta ca un cap de familie, dacă soţia nu-l respectă?

Problema nu este numai că acum există o mulţime de soţi slabi şi infantili, ci şi că femeile se comportă în aşa fel încât bărbatul, în principiu, văzându-se tratat astfel, nici nu poate să-şi manifeste calităţile bărbăteşti. Ce greşeli comite femeia? Comportamentul ei faţă de bărbat este unul de comandant, îl striveşte, se străduiește să-l […]


Foto