ÎPS Mitropolit Vladimir a slujit la Hramul Bisericii Spitalului de Urgență din municipiul Chișinău

742

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat vineri, 25 decembrie, Sfânta Liturghie la Hramul Bisericii „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei” a Spitalului de Urgență din municipiul Chișinău.

Din soborul de preoți au făcut parte: PC Arhim. Nicolae (Roșca), Duhovnicul Sfintei Mănăstiri Ciuflea, Prot. mitr. Octavian Moșin, Președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, Prot. Marin Cij, Președinte al Sectorului Sinodal Asistenţă Spirituală în Instituţiile Medicale, Prot. Mihail Bortă, parohul Bisericii și un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohial „Sf. Irh. Spiridon”, condus de presbitera Magdalena Bortă.

La slujba praznicală au participat: directorul Institutului de Medicină Urgentă Dl Mihail Ciocanu, personalul medical, credincioși, ctitori și binefăcători ai Bisericii cu hramul în cinstea Sf. Ierarh Spiridon.

În timpul Vohodului mic, parohul bisericii, Pr. Mihail Bortă, în semn de recunoștință arhipăstorească pentru munca depusă la edificarea sf. lăcaș, a fost decorat cu dreptul de a purta mitra.

Prot. Marin Cij, Președinte al Sectorului Sinodal Asistenţă Spirituală în Instituţiile Medicale și Prot. Eugen Baran, paroh al Bisericii „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, din  s. Șerpeni, r-nul. Anenii Noi, au fost decorați cu dreptul de a purta cruce cu pietre scumpe.

Tot în această zi, diaconul Mihail Brăileanu, absolvent ATOM promoția 2019, a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama parohiei „Sf. Irh. Nicolae”, din s. Rădulenii Vechi, r-nul. Florești.

La finalul Serviciului divin a fost oficiat un Tedeum de mulţumire, după care Mitropolitul Vladimir a vorbit despre viața Sfântului Spiridon, Episcopul Trimitundei. El a spus că sfântul și-a făcut un adevărat program de viață din Fericirile rostite de Mântuitorul Iisus Hristos în predica de pe munte.

Deasemenea, Arhipăstorul a apreciat osteneala şi efortul parohului bisericii, personalului medical, ctitorilor și binefăcătorilor depuse cu multă jertfă şi dăruire în edificarea acestui sfânt locaș.

Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în vara anului 2017. Pe parcursul a trei ani, Cetatea Sfântului Spiridon din inima Chișinăului a crescut văzând cu ochii, iar pentru anul 2021 se propune pictarea interioară a sf. lăcaș și amenajarea teritoriului adiacent.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
133

Apariție editorială: Ioan (Moșneguțu), Episcop al Sorocii, Gânduri despre Mitropolitul Vladimir

La editura Pontos din Chișinău a văzut lumina tiparului lucrarea Gânduri despre Mitropolitul Vladimir, autor al proiectului Ioan (Moșneguțu), Episcop al Sorocii, Vicar mitropolitan. Volumul apărut în condiții grafice excelente, însumează 359 de pagini și cuprinde gânduri, mesaje, amintiri ale mai multor personalități eclesiale și laice din Republica Moldova și de peste hotare. Episcopul Ioan al Sorocii: Cartea Gânduri despre […]


Foto