ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfinţite la Catedrala mitropolitană din Chișinău

421

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a oficiat miercuri, 9 martie 2022, Liturghia Darurilor înainte sfinţite unită cu Vecernia, la Catedrala mitropolitană din Chișinău.

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite este un antidot pentru umanitatea suferindă de multă neliniște, de foarte multă agitație, de împrăștiere, de risipire și de foarte multă vorbire.

Întâistătătorului i-au coliturghisit Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei și eclesiarh al Catedralei, precum și slujitorii sfântului lăcaș.

Slujba arhierească a fost una deosebită, săvârşită numai la lumina lumânărilor. Întrucât Liturghia Darurilor înainte sfinţite unită cu Vecernia este săvârşită sub semnul pocăinţei, veşmintele preoţilor slujitori au fost de culoare neagră, cernite.

Biserica a aşezat spre întărirea credincioşilor în drumul spre Înviere aceste zile de împărtăşire la Liturghia Darurilor mai-înainte sfinţite.

Liturghia Darurilor înainte sfinţite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe şi se poate oficia de luni până vineri în Postul Mare, cu excepţia zilelor aliturgice, luni şi marţi din prima săptămână şi vineri în Săptămâna Patimilor, când nu se săvârşeşte nici o Liturghie din cele trei ale cultului creştin ortodox.

În perioada primară a creștinismului, Liturghia Darurilor era săvârșită seara, la vremea obișnuită a Vecerniei. În felul acesta, credincioșii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă.

Astăzi, începând cu ora 17:00, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir va fi citi cea de a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2513

Importanța educației religioase în Biserică, familie și școală

”Cea mai frumoasă podoabă a unui tânăr este inima curată și mintea trează”  (Mitropolitul Nicolae Bălan) ”Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții celei veșnice”, i-a spus Sfântul Apostol Petru Mântuitorului. Într-adevăr, cuvintele Domnului sunt veșnice, având puterea transformării sufletelor, a îmblânzirii inimilor, în orice veac. Însă e necesar ca aceste cuvinte […]


Foto