ÎPS Mitropolit Vichentie de Tașkent și Uzbekistan a vizitat Mănăstirea Sf. M. Mc. Teodor Tiron, Ciuflea din Capitală

628

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, Vineri, 25 noiembrie 2022, ÎPS Vichentie (Morari), Mitropolit de Tașkent și Uzbekistan a vizitat Mănăstirea Sf. M. Mc. Teodor Tiron, Ciuflea din Capitală.

Cu multă bucurie, Ierarhul a fost întâmpinat de Duhovnicul-administrator, al Mănăstirii, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca) împreună cu slujitorii, obștea monahală și credincioșii prezenți.

Mitropolitul a fost condus în Catedrala mănăstirească, unde s-a închinat la sfintele moaște păstrate cu sfințenie de obștea monahală de la Ciuflea, după care a oficiat Slujba Panihidei pentru părinții săi adormiți întru Domnul, vrednici de pomenire, egumenul Patrocl și monahia Parascheva, dar și pentru Protoiereului mitrofor Anatolie, care se odihnesc în pământul binecuvântat al Sfintei Mănăstiri.

După slujba panihidei, Înaltpreasfinția Sa a luat parte la Slujba Priveghierii oficiată în Catedrala Mănăstirii participând  la Polileu și miruind pe enoriașii prezenți.

Înaltpreasfințitul Vichentie sa bucurat pentru munca Preacuviosului Arhimandrit Nicolae și la binecuvântat ca și în continuare să nu cedeze în fața greutăților ci să înainteze mereu mai mult spre binele și mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova până când va binevoi Bunul Dumnezeu.

Sâmbătă, 26 noiembrie, Înaltpreasfinția Sa, va săvârși Sfânta și Dumnezeeasca Liturghie la Mănăstirea Ciuflea.

 * * *

Notă biografică:

Mitropolitul Vichentie Morari s-a născut pe 4 octombrie 1953, în satul Sculeni, în familia preotului Alexandru Morari. A primit la botez numele de Victor. După absolvirea şcolii medii, a lucrat lăcătuş şi a fost ipodiacon al episcopului Vartolomeu Gondarovski al Chişinăului şi Moldovei. Între anii 1971-1973, şi-a efectuat stagiul militar obligatoriu în cadrul Armatei Sovietice.

În 1974 a fost admis la studii la Seminarul Teologic de la Moscova (1974-1978), apoi a urmat cursurile Academiei Teologice din Moscova (1978-1982), pe care le-a absolvit cu titlul de candidat în teologie.

În anul 1981 este tuns în monahism de către arhimandritul Ieronim Zinoviev, stareţul Lavrei Serghiev Posad din Moscova. Trece toate treptele ierarhice, de la  ierodiacon la ieromonah, ca în anul 1985 să fie ridicat la rangul de egumen.

Pe 20 iulie 1990, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe egumenul Vichentie Morari în treapta de episcop de Bender, Vicar al Arhiepiscopiei de Chişinău, iar peste o lună a fost ridicat la rangul de arhimandrit. În timpul păstoririi sale, PS Vichentie a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea Seminarului Teologic de la Mănăstirea Noul Neamţ din Chiţcani, cel mai mare centru spiritual şi educaţional al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove.

Pe 17 iulie 1995, Sf. Sinod al Patriarhiei Moscovei l-a numit pe PS Vichentie episcop de Abakan şi Kîzîl (republicile autonome Hacasia şi Tuva din sudul Siberiei). Prin Decretul Patriarhului Aleksei al II-lea al Moscovei din 19 februarie 1999, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop, iar peste cinci luni a fost numit arhiepiscop de Ekaterinburg. De asemenea, a devenit şi rector al Seminarului Teologic din Ekaterinburg.

Din 27 iulie 2011, este Mitropolit al Asiei Centrale.

Sursa: ciuflea.md


Articole postate de același autor
1411

Săptămâna Tineretului Ortodox la Sălcuța: atitudine, creativitate, mărinimie

Cea de-a șasea săptămână din Postul Mare este declarată Săptămâna Tineretului Ortodox. La Sălcuța, această perioadă are conotații întru totul speciale, pentru că aici, leagănul tinerilor – școala, s-a născut în biserică, fibrele acestora au concrescut, încât cele două instituții au devenit inseparabile. În Liceul Teoretic ”Meșterul Manole” tinerii nu sunt catalogați după cele exterioare, […]