ÎPS Mitrofan de Gorlovka și Slaveansk a participat la evacuarea civililor din „Azovstal”

1127
Arhiereul Bisericii Ortodoxe Ucrainene ÎPS Mitropolit Mitrofan i-a întâlnit pe civilii din Mariupol cu ​​cuvintele de salutare de Paște.

Mitropolitul Mitrofan de Gorlovka și Slaveansk care a participat la evacuarea civililor din Mariupol din Azovstal, acțiune susținută de ONU și Crucea Roșie, a explicat că prezența unui preot în astfel de condiții este necesară pentru a crea o atmosferă de încredere și securitate. Acest lucru este raportat de site-ul Eparhiei de Gorlovka și Slaveansk.

„Am întâmpinat oamenii care ieșieau de la „Azovstal” cu cuvintele „Hristos a înviat!” Mulți dintre ei plângeau. În primul rând, trebuia să le spună cineva că totul este în regulă și că războiul deja se terminase pentru ei, pentru a-i convinge că acum sunt în siguranță. Cei mai vârstnici trebuiau să fie ajutați să se deplaseze”, a spus Vlădica.

Potrivit arhiereului, în aceste zile a trebuit să lucreze ca „avocatul lui Dumnezeu” – pentru a răspunde la întrebarea de ce Dumnezeu permite toate acestea. Mulți erau pur și simplu bucuroși să comunice cu cineva din cler. Oamenii luau binecuvântare și s-au plâns că au petrecut sărbătorile de Paște într-un adăpost anti-bombă, dar totodată se bucurau că sunt în viață.

„Dacă în viitor se vor mai întâmpla situații similare, prezența unui duhovnic va fi absolut potrivită și chiar necesară. Zâmbetul și bunăvoință lor – nu mi-au fost adresate mie personal, oamenii s-au bucurat că au fost întâmpinați de un reprezentant al Bisericii. Acest lucru a creat o atmosferă de încredere și siguranță: toată lumea era sigură că în prezența unui preot nimeni nu își va permite vreun fel de provocare. Depășirea neîncrederii a fost cea mai importantă sarcină, pentru că ambele părți au motive să se teamă una de cealaltă, iar în aceste condiții, procesul de evacuare putea să eșueze în orice moment”, a notat mitropolitul Mitrofan.

El a spus că cei care au plecat de la „Azovstal” nu au mâncat pâine de mult timp, au mâncat doar terci.

„Au avut apă: le-am oferit, dar ei au mulțumit și au refuzat. Unii erau în haine mucegăite”, și-a împărtășit impresiile ierarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Timp de două zile, Vlădica a reușit să participe la reunirea unei familii. Părinții au petrecut 47 de zile la Azovstal, iar copilul lor a locuit cu nașa sa în suburbiile Mariupolului, în satul Vinogradnoie.

„Am promis că la sfârșitul evacuării voi vizita neapărat localitatea (la adresa unde trebuia să fie fiul), iar dacă copil va fi acolo, îl voi aduce la ei, iar dacă nu, îl voi căuta unde poate fi. Prin urmare, când evacuarea s-a încheiat, m-am dus la Vinogradnoie să caut această casă. Casa s-a dovedit a fi intactă, într-adevăr în ea locuia o femeie cu un băiat de zece ani. La început nici nu ne-au crezut că familia a supraviețuit, dar apoi au fost de acord să meargă la Bezymennoie. Întâlnirea dintre mamă și fiu a avut loc sub ochii mei. Familia băiatului – mama, sora și bunicii lui – erau încă în autobuz, tatăl lui tocmai era intervievat. Nu se da voie să cobori din autobuz. În pofida emoțiilor puternice, nimeni nu a alergat să-și întâlnească rudele – mai întâi au întrebat de militari dacă este posibil să facă aceasta. Ei, desigur, le-au permis. I-au îmbrățișat pe toți de bucurie – nu numai unul pe celălalt, ci și pe noi. A fost cea mai vie impresie a acelei zile”, a spus mitropolitul Mitrofan.

Potrivit ierarhului, participarea Bisericii la evacuarea din „Azovstal” este doar unul dintre cele mai strălucitoare episoade ale activităților desfășurate de clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„Biserica a oferit întotdeauna și va continua să ofere asistență persoanelor care se află într-o situație dificilă. Preoții de la Mariupol sunt implicați activ în această muncă în fiecare zi. Ei distribuie ajutoare umanitare, ajută la căutarea rudelor, participă la toate procesele – și nu la insistența celor de mai sus, ci pe baza unor motive creștine”, a subliniat ierarhul.

Reamintim că mitropolitul Mitrofan de Gorlovka și Slaveansk a participat la organizarea evacuării civililor de pe teritoriul uzinei „Azovstal” pe 30 aprilie și 1 mai.

UJO a raportat mai devreme că Preafericitul Mitropolit Onufrie s-a oferit să organizeze o procesiune de rugăciune a credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a salva civilii din Mariupol și pentru a-i ajuta pe militarii răniți.

 Sursa: spzh.news/ro

Articole postate de același autor
919

Arhiepiscopia Sucevei aniversează 500 de ani de la Sfințirea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” împlinește pe 6 noiembrie 500 de ani de la sfințire. Cu această ocazie Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei va oficia Sfânta Liturghie la altarul exterior al așezământul monahal. Biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este și Catedrala […]