Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU a săvârșit Sfântă Liturghie și Panihida pentru toți cei răposați în dreapta credință

748

Sîmbătă, 6 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, a săvârșit Sfântă Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bn. Knz. Alexandru Nevschii” din mun. Ungheni, întrucât această sîmbătă, numită a Sf. M. Mc. Dimitrie, este una din cele 6 sîmbete mari de pomenire a celor răposați.

Iar Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU slujește la toate sîmbetele morțești, pomenind toate numele celor răposați dați la pomenire în Sfântul Altar, scoțând părticele la Proscomedie pentru fiecare nume în parte. În acest fel Înaltpreasfinția Sa se roagă nu doar pentru rudele sale, ci pentru toți credincioșii care sunt dați spre pomenire.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au coliturghisit slujitorii Catedralei Episcopale.

Prezenți la Sfânta Liturghie au fost și credincioși care au venit să-și pomenească rudele și cunoscuții trecuți din viața aceasta.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Corul Catedralei Episcopale condus de Dna Irina VIZITIU-GAJIM.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanța și istoricul acestor sîmbete morțești, explicând cum trebuie pomeniți corect toți cei din veac adormiți și care este datoria noastră creștinească față de ei.

După aceasta, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit, așa cum prevede rânduiala tipiconală din această zi, Slujba Panehidei pentru toți cei din veac adormiți întru dreapta credință.

Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

Foto: Arhidiaconul VENIAMIN (Seculțan) și ipodiaconul Cătălin DIACONUL

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1093

Bizuiţi-vă pe Domnul

Eu sunt; nu vă temeţi! (Marcu 6, 50) În timpul furtunii, când Apostolii erau cuprinși de spaimă, a răsunat deodată glasul cunoscut: Eu sunt; nu vă temeţi! – şi furtuna a încetat îndată, și vântul s-a potolit. Ucenicii au fost uimiţi din cale afară de această schimbare neașteptată. De unde această uimire, de vreme ce […]