Actualitate

În perioada 28-30 noiembrie la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” Noul Neamț se va desfășura în regim On-line și Off-line cea de-a X-a ediţie a conferinţei teologico-practice internaţionale “LECTURI PAISIENE”

1064

Сu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului VLADIMIR, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, Frăţia ortodoxă „Sf. Cuvios Paisie Veliciсovschi” (Chişinău), cu sprijinul Mănăstirii „Înălţarea Domnului” de la Noul-Neamţ (Chiţcani), în perioada 28-30 noiembrie 2021, va desfășura în regim On-line și Off-line cea de-a X-a ediţie a Conferinţei științifico-practice internaţionale LECTURI PAISIENE la tema: "Pandemia ca o provocare la adresa Bisericii: urmările și căile de depășire".

Pandemia a devenit o provocare pentru biserică. Ea a accentuat problemele, a creat noi fenomene de criză și s-a transformat într-o epidemie a fricii, dezorientării și dezbinării.

În același timp, pandemia deschide noi posibilități. Ea ajută la reevaluarea experienței bisericii de-a lungul istoriei și la perceperea mai profundă a experienței noilor mărturisitori și mucenici ai sec. XX.

Criza, fiind un semn de la Dumnezeu și chemând la schimbarea vieții, poate să devină un lucru purificator în viața bisericească.

În timpurile noastre, când multe se formalizează ajungând în spațiul virtual, apare întrebarea: cum să păstrăm adevărata sete duhovnicească, a esenței și comunicării?

Pentru noi o mare importanță are experiența Cuviosului Paisie de la Neamț. Ea mărturisește că acolo unde oamenii răspund la chemarea lui Hristos, Biserica găsește răspunsuri și are loc preschimbarea omului, a vieții și a lumii.

LA CONFERINȚĂ SE PROPUN SPRE DISCUTARE URMĂTOARELE SUBIECTE:

• Va deveni oare pandemia un motiv al creșterii ateismului sau un nou impuls de apropiere de Dumnezeu? Ce va fi cu Biserica și societatea după pandemie?

• Cum să depășim „caracterul facultativ” al slujbelor online, tendința de dezumanizare a aproapelui? Este posibilă viața creștină deplină în spațiul virtual?

• Ce înseamnă sobornicitatea în zilele noastre, care este experiența reală a restabilirii acesteia? Cum „noua sobornicitate” se poate realiza în viața Bisericii, societății, poporului?

Conferința se va desfășura în cadrul Forumului de pocăință și renaștere națională „Cei care au nădejde” (https://forum-in.ru)

Deschiderea conferinței va avea loc pe 28 noiembrie la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Noul-Neamț, Republica Moldova, s. Chițcani, după Liturghia în cinstea Cuviosului Paisie Velicicovschi.

La conferință sunt invitați să participe cercetători ai moștenirii Cuviosului Paisie Velicicovschi, clerici, mireni și toți cei interesați de discuția pe această temă.

Locul desfășurării conferinței: Republica Moldova, Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Noul-Neamț. Președintele comitetului organizatoric: Saulova Inna. 

Tel: +37369711328 

E-mail: [email protected]

 

Sursa: mitropolia.md 


Articole postate de același autor
937

Duminica Triumfului Ortodoxiei celebrată la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca

În Duminica Triumfului Ortodoxiei, la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul-cetate Soroca a fost oficiată Liturghia Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan și soborul de slujitori ai Catedralei. Astăzi, drept-credincioasa comunitate a celebrat, conform tradiției, ziua Triumfului Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor și credințelor eronate. Cultul Sfintelor […]