Familia Sfinților Țari Mucenici Romanov – pildă de adevărată viață creștină

1332

Familia imperială era o pildă de adevărată viaţă creştină. Domnul a binecuvântat căsătoria lor cu patru fiice: Olga, Tatiana, Maria şi Anastasia şi un fiu, Alexei. Copiii au fost crescuţi în dragostea faţă de poporul rus.

"Copiii trebuie să înveţe jertfa de sine, renunţând la propriile lor dorinţe de dragul altora", spunea ţarina.

"Cu cât mai mare este statutul unui om, cu atât mai mult trebuie să-i ajute pe alţii şi, adresându-se acestora, nu trebuie să pomenească niciodată de poziţia sa socială", spunea ţarul Nicolae, "iar propriii mei copii trebuie să fie tot astfel."

Cei doi se considerau datori să-i pregătească pentru încercările venite de la Dumnezeu. Dormeau cu toţii pe paturi fără perne şi se îmbrăcau cu simplitate. Hrana le era, de asemenea, simplă.

"Duceau o viaţă simplă şi modestă, scria un prieten apropiat familiei, li se adresau celorlalţi oameni cu simplitate şi nu dădeau nici o importanţă statutului lor imperial."

Având o viaţă retrasă, considerau o adevărată povară protocolul de la curte. Cântau adesea în biserică, în timpul Sfintei Liturghii, iar arhiepiscopul Teofan de Poltava, duhovnicul lor, îşi amintea "cu ce cutremur şi cu câte lacrimi de pocăinţă se apropiau ei de Sfântul Potir".

Seara, când întreaga familie era reunită, ţarul citea cu glas tare, iar ţarina şi fiicele lor se ocupau cu croşetatul şi cusutul. Le plăcea să vorbească de Dumnezeu şi să se roage împreună.


Articole postate de același autor
107

Preoții Vicariatului de Soroca au participat în perioada 9 – 11 noiembrie la un eveniment cultural, desfășurat la Iași, România

În perioada 9 – 11 noiembrie 2022, cu binecuvântarea Preasfințitului IOAN, Episcopul Sorocii, preoții Vicariatului de Soroca au participat la un eveniment cultural în orașul Iași din România. Astfel, programul este organizat de Fundația „Solidaritate si Speranță”, din România, în cadrul proiectului transfrontalier „Conservarea și protecția patrimoniului cultural și istoric din zona de cooperare transfrontalieră […]


Foto