„Mergând în viață pe calea dreaptă să urmăm înțelepciunii celei dorite a vameșului și să fugim de trufia cea urâtă a fariseului, ca să fim vii” (Triod).
În Duminica Vameşului şi a Fariseului, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei, având binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor parohiei cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din s. Sălcuța, r. Căușeni.
Biserica din localitate a devenit neîncăpătoare, alături de enoriașii acesteia, la slujbă au participat și slujitori și tineri din cadrul eparhiilor și protopopiatelor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, adunați pentru a participa la Gala Tineretului Ortodox, ediția a IV-a.
La Vohodul mic, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, pentru merite deosebite în rodnica activitate pastoral-misionară și socială, Protoiereul mitrofor Grigore Jelihovschi a fost decorat cu Ordinul bisericesc „Sf. Ier. Gavriil Bănulescu-Bodoni” de gradul II, protoiereul Nicolae Jelihovschi cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic, preotul Serghei Jelihovschi – cu dreptul de a purta Cruce de aur, iar preotul Ioan Bacal cu dreptul de a purta camilafcă.
Duminica Vameşului şi a Fariseului marchează începutul perioadei Triodului, care durează 10 săptămâni, primele trei fiind pregătitoare, urmând şapte săptămâni ale Postului Mare. Începând cu Duminica Vameşului şi a Fariseului, pășim pe prima treaptă a urcușului spre Înviere, iar pentru a ajunge în vârful acestuia, va trebui să învățăm să pogorâm în iadul propriilor păcate, să-I cerem Mântuitorului lacrimi de pocăință, rugăciunea smerită a vameșului și curajul de a păși pe calea către mântuire.
Este cel mai potrivit timp pentru a revedea cât de vie și lucrătoare este credința noastră, cât de mult ne regăsim în Vameșul sau Fariseul din pilda pe care Biserica ne-o propune spre luare aminte la începutul Triodului.
„Prin smerenie, chiar dacă nu ai fapte, multe păcate ți se iartă. Iar faptele fără de smerenie nu-ți sunt de niciun folos; dimpotrivă, multe rele ne gătesc nouă faptele fără de smerenie”, ne spune Sfântul Isaac Sirul.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, PS Siluan, a accentuat importanța adevăratei pocăințe și a smereniei, având drept model rugăciunea vameșului: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!”.
„Această duminică reprezintă începutul pregătirii noastre pentru urcuşul postului, duminica în care Biserica ne îndeamnă să ne ridicăm din starea de păcat, să ne prezentăm în faţa lui Dumnezeu cu inima curată, cu smerenie, fără să ne socotim mai buni decât semenii noştri, ci mai curând socotindu-ne fiecare dintre noi ca „cel dintâi păcătos“ şi să cerem ca Dumnezeu să se milostivească de păcatele noastre, fiind încredinţaţi de cuvintele Mântuitorului, că „numai cel ce se smereşte pe sine se va înălţa“.
Să începem calea Triodului trecând prin ușa pocăinței, care este Duminica Vameșului și a Fariseului, cu această hotărâre: Să fim mai smeriți! Să ne nevoim cu nevoința cea bună, căci nevoință este Triodul – nevoință este Postul Mare,” a subliniat Preasfinția Sa.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire. În continuare Ierarhul Orheiului le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru rugăciunea comună din această zi, pentru lucrările frumoase realizate în această parohie. Totodată ierarhul a adresat un mesaj de felicitare prot. Grigore Jelihovschi, care a ajuns la o frumoasă și nobilă vârstă de 70 de ani.
La rândul său părintele-paroh Nicolae Jelihovschi, și-a manifestat recunoștința față de Preasfinția Sa, mulțumindu-i pentru bunăvoință, binecuvântare și prezența sa în mijlocul credincioșilor. După Sfânta Liturghie, participanții la cea de a patra ediție a Galei Tineretului Ortodox s-au îndreptat către Liceul Teoretic „Meșterul Manole”, unde a avut loc prezentarea diverselor organizații religioase ce desfășoară activități cu și pentru tineri și un program artistic.
sursa manastireacurchi.md