În Duminica a XII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Episcopul Ioan al Sorocii a săvârșit Sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană din Chișinău

276

În Duminica a XII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, 4 septembrie 2022, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a Înaltpreasfințitului Mitropolit VLADIMIR, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în catedrala mitropolitană din municipiul Chișinău.

Evanghelia duminicii de astazi ne istorisește despre un tânăr bogat care vine la Mantuitorul Iisus Hristos și i se adreseaza: „Învățătorule Bun, ce bine să fac ca să am viață veșnică?” (Matei 19, 16).

Mântuitorul îi răspunde: „De vrei să intri, păzește poruncile” (cf. Matei 19, 17). Atunci tânărul a întrebat: „Care?” Iar Mântuitorul Iisus Hristos răspunde citând poruncile principale din Vechiul Testament, și anume: „Să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu furi, să nu mărturisești strâmb; Cinstește pe tată-l tău și pe mama ta și să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 19, 18-19). Atunci tănarul I-a răspuns: „Toate acestea le-am păzit din copilaria mea” (Matei 19, 20). Mântuitorul adaugă un sfat: Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te și vinde averea ta, dă-o saracilor și vei avea comoara în cer; după aceea, vino și urmează-Mi (Matei 19, 21). La auzul acestui sfat, tânărul bogat, care împlinise în viața lui poruncile din Vechiul Testament, a plecat întristat, căci avea multe avuții (cf. Matei 18, 22).

Sfântul Ioan Gură de Aur, tâlcuind această pericopă, arată că tânărul a venit la Hristos cu inima bună și râvnitoare, dar a venit la El nu ca la Fiul lui Dumnezeu, ci ca la un înțelept. Spre deosebire de alții care veniseră să-L ispitească, să-L prindă în cuvânt ori să fie vindecați ei sau cei apropiați ai lor, tânărul bogat a venit să-L întrebe de viața veșnică. Este exclusă orice viclenie sau ipocrizie a tănărului, întrucât în final vedem că el a plecat întristat.

La finalul slujbei, Episcopul Ioan a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care astăzi a liturghisit în biserica cu hramul Schimbarea la Față din municipiul Chișinău.

Sursa: ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
787

În Duminica a XIX-a după Cincizecime, Prea Sfinţitul Nicodim a liturghisit la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

În Duminica a XIX-a după Cincizecime și prima după sărbătoarea Acoperămîntului Maicii Domnului, zi în care prăznuim, conform deciziei Sinodului BOM din 13.06.2018, Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hîrbovăț, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul mulțimii enoriașilor Catedralei „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei unde a oficiat, […]


Foto