Actualitate

Important este la ce duhovnic ai mers și cum ai plecat de la el…

3728

Există duhovnici, ca școală de duhovnicie, și aceasta nu de acum, ci din primele veacuri creștine. Adică există o anumită viziune, mai aspră, a duhovnicului asupra subiecților săi și o viziune mai îngăduitoare. Avem în față pe Sfântul Vasile cel Mare, care era foarte aspru cu sine, dar și cu penitenții săi. Pentru anumite păcate oprirea de la Împărtășanie era făcută pe un termen lung. A venit mai târziu Sfântul Ioan Postitorul, care a amendat, într-un fel, canoanele Sfântului Vasile cel Mare și a scurtat termenul de interdicție de acces la Sfintele Taine. În schimb, a recomandat zile de post mai multe, printr-un fel de compensație.

Așa încât și în ziua de astăzi îi avem pe marii noștri duhovnici, unii sunt mai exigenți, mai aspri și unii mai puțin exigenți, dar nu extremiști. Duhovnicul îți dă un canon și tu trebuie să-l execuți, pentru că, dacă nu-l execuți, păcătuiești. Important este la ce duhovnic ai mers și cum ai plecat de la el, dar nu putem vorbi de extremism. Duhovnicul are libertatea să aplice canoanele ca un judecător.

Ele nu sunt foarte fixe și, atunci, în funcție de subiect și de pocăința acestuia (dacă-i pare rău, dacă varsă o lacrimă) duhovnicul are latitudinea să-i dea un maxim, dacă este mai îndărătnic și are nevoie de mai multă îndreptare, sau să-i dea un minim, iar la a doua vizită să-l absolve complet. Dacă penitentul este pus pe îndreptare și cu adevărat făgăduiește să se îndrepte, atunci vine cu buretele, ca Dumnezeu, și șterge tăblița.

Din Mitropolitul Bartolomeu Anania, Rugăciunea izvor de putere în încercările vieții, Editura Doxologia, Iaşi, p. 76


Articole Asemănătoare
5844

A face ascultare de părintele duhovnicesc înseamnă a-I urma lui Hristos

Am putea spune că omul îşi câştigă libertatea prin ascultare? De obicei spunem că cineva este liber atund când are putinţa să aleagă între două lucruri. Adevărata libertate înseamnă însă a-L dori numai pe Dumnezeul cel adevărat, a tânji să ne unim cu El. Dacă facem din aceasta ţelul vieţii noastre, atunci nimic din lumea […]

Articole postate de același autor
3068

Apariție editorială. Andronic Popovici, arhimandrit. Istoria Sfintelor Mănăstiri Neamţ şi Secu. (Vol.1)

Andronic Popovici, arhimandrit. Istoria Sfintelor Mănăstiri Neamţ şi Secu. Vol.1. Editor: Ion Gumenâi ; studiu introductiv: Pr. Dormidont Bădărău, Ion Gumenâi. Chişinău : Lexon-Prim, 2016. 344 p. Lucrarea a fost realizată în cadrul Proiectului 11.817.07.29F: Studierea şi valorificarea patrimoniului documentar privind istoria Republicii Moldova  de către Universitatea de Stat din Moldova în colaborare cu Centrul de Studii […]