„Iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacului”. Duminica a IV-a din Postul Mare la Mănăstirea Curchi

1732

În Duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Mănăstirii Curchi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie  la Mănăstirea Curchi.

În contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19) care afectează din ce în ce mai mult țara noastră și ținând cont de prevederile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, Sfânta Liturghie a fost oficiată fără participarea credincioșilor. Totuși, chiar dacă creștinii nu pot participa la slujbe, ei rămân uniți și îmbrățișați de Mântuitorul Hristos, rămânând parte din Trupul Lui prin dumnezeiasca Liturghie. Rugăciunea comună, fie și de la distanță, ne ajută și ne dă curaj să ne continuăm calea, ajutați de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Mântuitorul Hristos care ne întărește: „Iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacului” (Matei 28, 19).

În aceste clipe de grea încercare pentru noi toți, Biserica ne pune în față exemplul de viețuire a Sfântului Ioan Scărarul, o icoană sfântă, a unui creștin adevărat. Chipul acestui mare ascet ne îndeamnă și pe noi să ne întărim în post și rugăciune, închinându-ne viața Dumnezeu.

„Sfântul Ioan Scărarul. Cine este el? Omul care a ajuns să vadă şi a scris despre Scara Raiului. A ajuns să vadă suişul omului din iad până la Ceruri, în Rai. El a ajuns să vadă scara de la pământ la Ceruri, scara care se întinde din adâncurile iadului omenesc până în vârful Raiului. A ajuns să vadă şi a scris. Foarte educat, foarte învăţat! Şi-a condus sufletul pe cărările lui Hristos, i-a călăuzit pe toţi din iad până la Rai, de la diavol la Dumnezeu, de la păcat la nepătimire. Şi cu dumnezeiasca înţelepciune, ne-a descris toate acestea, ne-a descris ce ajunge să trăiască omul, luptându-se cu fiecare diavol ascuns în spatele păcatului”, – ne spune Sf.  Iustin Popovici.

Urmând exemplul acestui mare nevoitor și cu al său ajutor, să ne construim propria scară, care ne va ridica peste primejdii și greutăți și ne va ajuta să ajungem în Împărăția Cerurilor.

Să rămânem tari în fața provocărilor actuale și uniți în rugăciune. În aceste zile de grea încercare avem mare nevoie unii de alții și cu toții avem mare nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.

sursa manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
2330

Smerenia este acceptarea bărbătească a ceea ce suntem și cum suntem…

Ce este, așadar, smerenia creștină? În primul rând ea este, bineînțeles, simțământul adevărului – în primul rând al adevărului despre noi înșine. Iar adevărul nu înjosește și nu desconsideră niciodată, ci înalță și curățește. El este refuzul oricărei ”împăunări”, este respingerea ”aruncării de praf” în ochii celorlalți. Smerenia este, în fine, cunoașterea locului propriu, al […]