Hristos a Înviat: ziua a XX-a

136

Un intelectual de la țară mă întreabă: „Cine frecventează biserica?”. Nu am avut nevoie de prea mult timp ca să dau răspunsul: oamenii pe care se ține societatea.

Mă refer la cei care nu sunt indiferenți la ce se întâmplă în jur, care se gândesc nu doar la sine, ci le pasă de aproapele lor.

Oamenii simpli, care sunt legați de glie, care conștientizează că fără de ajutorul Domnului nu putem face nimic, sunt cei mai sensibili la cele sfinte, dumnezeiești.

Și tare greu e să menții un intelectual, care adesea este prea rațional, în sânul Bisericii.

Unii au devenit prea orgolioși, crezând că „știu” foarte multe și chiar că le „pot” pe toate fără de Dumnezeu.

Și doar o mică parte din această categorie de oameni școliți au dobândit înțelepciunea prin care știu să-l pună pe Dumnezeu pe primul loc, ca apoi toate să se așeze la locul lor.

Să nu ia cineva aceste rânduri drept judecată sau dispreț la adresa intelectualilor, e doar dorința de a-i ajuta pe cei care au acumulat unele cunoștințe în veacul acesta să guste și din cele veșnice. Își vor vedea nimicnicia în fața Domnului și astfel vor ajunge la adevărata cunoaștere.

Să dobândim ochi și urechi pentru a desluși adevărurile și sensurile vieții!

Preot Octavian Moșin


Articole postate de același autor
609

„Arată-mi calea”: O veche rugăciune către îngerul păzitor a fost descoperită recent

O rugăciune către îngerul păzitor a fost descoperită recent într-un manuscris păstrat la Florența. Poemul are 456 de versuri, datează din secolul al XI-lea și a fost atribuit Sf. Ioan al Evhaitelor (sau Ioan Mavropous). Este o poezie de pocăință scrisă pentru rugăciune personală: „Arătându-mi calea, nu te depărta de la mine și vindecă-mi cu blândețe îngreunarea […]