Hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 septembrie 2021

1426

Luni, 20 septembrie 2021, la Reședința mitropolitană din Chişinău au avut loc lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Ședința Sinodului a fost condusă de către Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove.

În calitate de membri permanenți ai Sinodului au participat ierarhii eparhioţi şi vicari ai Bisericii Ortodoxe din Moldova: ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul şi Comrat, ÎPS Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ÎPS Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, PS Ioan, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan, PS Siluan, Episcop de Orhei, vicar mitropolitan şi Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar al Sinodului BOM.

În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de viața bisericească, adoptându-se următoarele hotărâri:

 

Proces-verbal NR. 1

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove cu referință la participarea Înaltpreasfinției Sale la manifestările bisericești jubiliare, consacrate prăznuirii a 800 de ani de la nașterea Sf. Cneaz Alexandru Nevski, în or. Sankt Petersburg, Rusia.

S-a decis:

De a exprima recunoștință ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, pentru reprezentarea BOM, la manifestările bisericești jubiliare, consacrate prăznuirii a 800 de ani de la nașterea Sf. Cneaz Alexandru Nevski, în or. Sankt Petersburg, Rusia.

 

Proces-verbal NR. 2

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul PS Siluan, Episcop de Orhei, Președinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri și Viață Monahală cu referință la desfășurarea Sinaxei stareților și starețelor mănăstirilor și schiturilor din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

S-a decis:

De a organiza Sinaxa stareților și starețelor mănăstirilor și schiturilor din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, în perioada pascală a anului 2022. Data și locul desfășurării Sinaxei se va stabili ulterior.

 

Proces-verbal NR. 3

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove privind numirea arhimandritului VLASIE (Ușurelu) în funcția de stareț al mănăstirii „Sf. Prooroc Ilie” din s. Nicoreni, r. Drochia.

S-a decis:

De a numi pe arhimandritul VLASIE (Ușurelu) în funcția de stareț al mănăstirii „Sf. Prooroc Ilie” din s. Nicoreni, r. Drochia.

 

Proces-verbal NR. 004

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove privind înființarea mănăstirii de călugărițe „Sf. Ioan Gură de Aur” din s. Șuri, r-nul. Drochia și desemnarea stareței.

S-a decis:

De a înființa mănăstirea de călugărițe „Sf. Ioan Gură de Aur” din s. Șuri, r-nul. Drochia și numirea monahiei VASA (Balan Veronica) în funcția de egumenă a acestei mănăstiri, cu ulterioara avansare în rangul de egumenă, acordarea dreptului de a purta crucea de aur și toiag de egumenă.

 

Proces-verbal NR. 005

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove privind înființarea schitului de maici „Sf. Părinți Ioachim și Ana” din sect. Odaia, s. Miciurin, r-nul. Drochia și desemnarea stareței.

S-a decis:

De a înființa schitul de călugărițe „Sf. Părinți Ioachim și Ana” din sect. Odaia, s. Miciurin, r-nul. Drochia al mănăstirii de călugărițe „Sf. Ioan Gură de Aur” din s. Șuri, r-nul. Drochia și numirea monahiei IOACHIMA (Sacovschi Ludmila) în funcția de stareță a acestui schit, cu ulterioara acordare a dreptului de a purta cruce de aur.

 

Proces-verbal NR. 6

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove privind înființarea schitului „Sf. Irh. Nicolae” din s. Holercani, r. Criuleni și desemnarea administratorului.

S-a decis:

De a înființa schitul de călugărițe „Sf. Irh. Nicolae” din s. Holercani, r. Criuleni, al mănăstirii de călugărițe „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” din mun. Chișinău și numirea arhimandritului NICOLAE (Roșca Feodor) în funcția de duhovnic-administrator al acestui schit.

 

Proces-verbal NR. 7

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul ÎPS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul și Comrat privind desemnarea egumenului mănăstirii de călugări „Sf. Cneaz Vladimir” din or. Cahul.

S-a decis:

De a numi pe PS Anatolie, Arhiepiscop de Cahul și Comrat, Sfințit Arhimandrit al mănăstirii de călugări „Sf. Cneaz Vladimir” din or. Cahul. Totodată, de a numi pe Ieromonahul SILUAN (Dronic) în funcția de stareț al mănăstirii de călugări „Sf. Cneaz Vladimir” din or. Cahul.

 

Proces-verbal NR. 8

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove privind numirea în funcția de membru al Judecății Supreme a Bisericii Ortodoxe din Moldova a prot. Victor MIHALAȘ, cleric al Eparhiei Chișinăului.

S-a decis:

De a numi pe prot. Victor MIHALAȘ, cleric al Eparhiei Chișinăului, în funcția de membru al Judecății Supreme a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

 

Proces-verbal NR. 009

din 20 septembrie 2021

S-a audiat:

Raportul PS Ioan, Episcop de Soroca, cu privire la situația predării Religiei în școlile din Republica Moldova. Probleme și perspective.

S-a decis:

Se ia act de raportul PS Ioan, Episcop de Soroca, cu privire la situația predării Religiei în școlile din Republica Moldova. Probleme și perspective.

Totodată, a se iniția în cadrul unui parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, elaborarea unui nou program de formare continuă pentru profesorii de religie.

Se binecuvintează participarea clerului Bisericii Ortodoxe din Moldova la Gala laureaților proiectului educațional internațional „Lecturi spirituale” – februarie 2022.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
7721

Un demon vorbește despre Maica Domnului

În această Omilie, Mitropolitul Neofit de Morfou poveștește ce a răspuns un demon prin gura unui om posedat, despre Maica Domnului: „Orice I-ar cere, El îi dă. De ce? Pentru că I-a „împrumutat” ceea ce El nu avea. Pentru că I-a „împrumutat” un trup! Și El îi este mereu îndatorat. * clipul are subtitrare în […]