Duhovnicul, un doctor pentru suflet

1421

Preotul care primeşte un fiu duhovnicesc se preface într-un „grăunte de muştar”, adică pe faţa lui înfloreşte un zâmbet, căci el reprezintă bunătatea Părintelui Ceresc, plină de aşteptare şi primitoare a fiului rătăcitor la sânul său. Astfel, duhovnicul nu are dreptul să privească la cel venit la mărturisire cu asprime.

Să ne amintim că omul niciodată nu este atât de deschis, atât de expus, ca la mărturisire. În lume, ne asemănăm de multe ori unui arici care se face ghem şi nu permite nimănui să intre în universul său lăuntric, la una ca aceasta devenind chiar agresiv.

Însă la spovedanie, acest arici se aşază cu faţa în sus, aşteptând ca medicul să pună pe rana lui un balsam, un plasture ori vreun alt leac.

 

(Preotul Maxim Kozlov, Spovedania copiilor. Sfaturi practice pentru preoţi, părinţi şi copii, traducere din limba rusă de Gheorghiţă Ciocioi, Editura de Suflet, Bucureşti, 2014, p. 68)


Articole postate de același autor
900

Săptămâna Tineretului Ortodox în Protopopiatul Drochia

Activități în rândul tinerilor au fost organizate în Protopopiatul Drochia. Prot. Ioan Novac, coordonatorul unor proiecte bisericești în rândul tinerilor, a mobilizat mai mulți învățăcei, desfășurând un ciclu de conferințe la tema: “Sensul Învierii Domnului”. Au participat cadre didactice și elevi din câteva instituții de învățământ din or. Drochia. Părintele a distribuit literatură ziditoare de […]