Fericirile

3887

Cei săraci cu duhul sunt de fapt cei cu un suflet mare, un suflet bogat în virtuţi. Cel sărac cu duhul fuge de bogăţia lumească ca de o povară pentru ca el să urce mai sus pe treptele duhovniceşti ale credinţei

1.„Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este Împărăţia Cerurilor.”

Noi trebuie să învingem mândria şi să fim smeriţi. Trebuie să învăţăm să nu mai punem pe primul loc în viaţa noastră plăcerea ci scopul vieţii noastre să fie virtutea. Sfântul Grigore de Nyssa spune că cei săraci cu duhul sunt de fapt cei cu un suflet mare, un suflet bogat în virtuţi. Cel sărac cu duhul fuge de bogăţia lumească ca de o povară pentru ca el să urce mai sus pe treptele duhovniceşti ale credinţei.

2.„Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.”

Noi trebuie să ne căim pentru păcatele noastre şi să plângem pentru că nu L-am cunoscut cu adevărat pe Dumnezeu şi nu am cunoscut bucuria vieţii veşnice. Pentru acest lucru trebuie să ne dorim să fim desăvârşiţi. Dumnezeu ne va mângâia şi ne va ajuta să atingem desăvârşirea doar dacă noi ne dorim şi cerem cu ardoare acest lucru.

3.„Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.”

Pentru a fi blânzi noi trebuie să ne autodisciplinăm, să punem frâu patimilor şi să rămânem calmi în faţa unei situaţii tulburătoare. Acest lucru cere smerenie de care am amintit în prima fericire.

4.„Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.”

Dreptatea după care trebuie să se ne fie foame, este mântuirea noastră care este disponibilă tuturor. Acest lucru implică o judecată limpede, dornică să facă binele. Noi, fiind creştini ortodocşi, trebuie să flămânzim şi să însetăm după virtuţi.

5. „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.”

Pentru a fi milostiv trebuie să ne îngrijim şi trebuie să ne pese de suferinţa celor din jurul nostru. Iar propria noastră milostivire va veni la Judecata de Apoi.

6. „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.”

Atunci când ne curăţim inima de gândurile rele, aflăm lumina tainică care vine de la Dumnezeu. Când suntem curaţi cu inima suntem capabili să vedem diferenţa între bine şi rău, între virtute şi păcat şi devenim astfel exemple de bunătate.

7. „Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.”

Pacea este esenţială pentru a duce o viaţă frumoasă. Făcătorul de pace este cel care oferă linişte celor din jurul lui. Făcătorul de pace este curat cu inima şi este împăcat cu el însuşi.

8. „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este Împărăţia Cerurilor.”

Dacă vom fi milostivi, blânzi, smeriţi, curaţi cu inima, făcători de pace şi vom înseta şi vom flămânzi de dreptate atunci vom fi în stare să îndurăm durere şi suferinţă din partea celor care ne prigonesc pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Harul lui Dumnezeu ne va da putere să îndurăm chinurile şi suferinţele primite din partea prigonitorilor. Sfinţii Martiri ai Bisericii Ortodoxe sunt exemple vii de oameni prigoniţi pentru dreptate şi care au dobândit Împărăţia Cerurilor.

9.  „Fericiti veti fi cand va vor ocara si va vor prigoni si mintind vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra,din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri.

Aici se fericesc cei care indura tot felul de prigoniri din cauza sau pentru numele lui Hristos,adica pentru ca sunt crestini. Pentru numele lui Hristos , adica pentru ca sunt crestini, li se fagaduieste mare rasplata in cer.

Sursa doxologia.ro


Articole postate de același autor
4619

Cerșetorul, iarna grea și rugăciunea Mariei

Lapovița ce cădea era supărătoare. Vântul puternic dinspre nord nu lăsa nimic în picioare. Frigul aspru era de nesuportat. Marcos s-a învelit într-o pătură și s-a ghemuit deasupra cutiilor de carton ce le întinsese. A oftat adânc. A băut o gură de apă din sticlă. Toate semnele arătau că noaptea ce va urma va fi […]