Expoziția ”Mîinile Mamei” și Festivalul Cîntecului Pascal ”Hristos a Înviat” desfășurat la Hâncești

1127

A devenit deja o tradiție frumoasă ca în fiecare an de Duminica Mironosițelor, cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în Episcopia noastră să se desfășoare Festivalul Cântecului Pascal “Hristos a Înviat” și expoziția de Paști “Mâinile Mamei”. Aflată la a XIII-a ediție în acest an, expoziția a propus spre atenția vizitatorilor produse de panificație tradițional-pascale, brodături, covoare, articole de artizanat, etc. De această dată acțiunea a avut loc în Piața primăriei municipiului Hâncești și a adunat un număr mare de participanți cu expozițiile lor printre care au participat şi toate mănăstirile din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.

De menţionat, în mod deosebit pentru acest festival, a fost participarea mai multor invitați din România, Dobrogea ce au prezentat obiceiuri şi tradiţii populare şi creştine din zona de unde veneau.

Festivalul a fost organizat, la iniţiativa Episcopii de Ungheni şi Nisporeni. Obectivul acestui festival a fost de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cîntecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atît de sărbătorile pascale, cît şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine. Cei prezenţi la acest festival, atît prin cîntec, cît şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care venise. În felul acesta toţii vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai în deaproape cu măiestria atîtor oameni deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atît prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cît mai cu seamă prin exponatele de panificaţie. Toţi participanţii au fost menţionaţi cu premii băneşti şi diplome de participare cu înaltă apreciere din partea Chiriarhului.

La evenimentul cultural de astăzi a fost prezentă și conducerea municipiului Hîncești în persoana, Dl. Alexandru Botnari și a dnei. Tofilat Anadela, Viceprimar Municipiul Hâncești și alți reprezentanți ai administrației publice locale și raionale.

La final Ierarhul a mulțumit participanților la festival, înmânându-le diverse premii băneşti, diplome, cărți și cadouri exprimându-și speranța că în anii viitori se vor implica activ și alte colective. La închiere Ierarhul a înpărțit flori fiecărei femei prezente la eveniment.

Sursa http://episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
441

Episcopul Dionisie Erhan va fi proclamat sfânt la hramul Catedralei Patriarhale

Între evenimentele dedicate Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei Patriarhale, se numără proclamarea canonizării Sf. Ier. Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail. Ceremonia de proclamare a canonizării se va desfășura în 27 octombrie după Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Daniel împreună cu mai mulți membri ai Sfântului Sinod. Sfântul a fost înscris în […]