Expoziţie inedită de icoane la muzeul din Soroca

873
Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca a devenit gazdă pentru 23 de icoane vechi, aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Acestea oferă o viziune amplă asupra dezvoltării artei iconografice în secolul XIX, începutul secolului XX, relatează Moldova 1.
Icoanele sunt vechi, pictate pe lemn și îşi au originile în arta bizantină. Acestea redau scene din viața Mântuitorului, începând cu nașterea, botezul și înălţarea lui Iisus Hristos.

„Icoanele provin din Rusia, Basarabia, Ierusalim și se încadrează cronologic în perioada mijlocul secolului XIX - începutul secolului XX. Sunt pictate în ulei, pe lemn și ne propun multiple stiluri de interpretare”, a menționat muzeograful din cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Adela Chiroșcan.

„Prin aceea ce facem acum avem posibilitatea să arătam sorocenilor patrimoniul nostru muzeistic. Astfel viața devine mai interesantă și mai atractivă și aici la noi în provincie”, a spus muzeograful, Nicolae Bulat, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.

Vizitatorii expoziției au apreciat faptul că icoanele şi-au păstrat forma şi culorile de altădată. „Se evidențiază un caracter religios, tematic. M-a impresionat lucrarea „Cina cea de taina”, „M-a impresionat foarte mult tehnica de lucru și măiestria pictorilor”, au spus vizitatorii.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca va găzdui expoziția pe parcursul a două luni. Intrarea este liberă.
 
sursa trm.md

Articole postate de același autor
2205

Cei doi prieteni: „Dă” şi „Primește”

Odată, când făceau niște reparații și aveau multe cheltuieli, un frate s-a gândit să recomande Starețului să „frâneze”, fie și temporar, multa milostenie pe care o făcea. Atunci Starețul, om simplu , dar înțelept, i-a povestit despre acel egumen care, deși la început dădea milostenie îmbelșugată, atunci când s-a întâmplat să aibă niște cheltuieli mai […]