Vă invităm Sâmbătă, 15 iulie 2017, la Hramul bisericii de lemn „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” a Mănăstirii „Sf. Femei Mironosițe Marta și Maria”

4647

Anul acesta serbăm 25 de ani de la canonizarea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în Biserica Ortodoxă și 513 ani de la trecerea la cele veșnice.

Cu acest prilej binecuvântat, Vă invităm să participați Sâmbătă, 15 iulie 2017, la Hramul bisericii de lemn „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” a Mănăstirii „Sf. Femei Mironosițe Marta și Maria” din s. Hagimus, r-nul Căușeni, zi în care îl sărbătorim pe Sfântul BinecredinciosVoievod Ștefan cel Mare, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș.

Slujba hramului, precedată de Acatistul Binecredinciosului Voievod și urmată de un Te Deum, va fi oficiată cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, de către PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

* * *

Sf. Voievod Ștefan, născut în secolul al XV-lea, numit bun, mare și sfânt, pentru faptele sale de milostenie și pentru iscusința cu care a condus țara, este cunoscut pentru felul în care a apărat credința și pentru multitudinea de biserici și mănăstiri zidite.

Ştefan cel Mare a pus biruinţele în luptele purtate nu pe seama iscusinţei sale, ci a voii şi puterii lui Dumnezeu. Fiu al voievodului Bogdan al II-lea și al Doamnei Maria-Marina, Sfântul Ștefan a fost atras de iubirea Domnului încă din copilărie. A urcat pe scaunul Moldovei după o perioadă tulbure, și a domnit vreme de 47 de ani. A luptat pentru apărarea hotarelor țării și pentru păstrarea credinței, îndurând multe suferințe.

Aducând mulțumire Domnului și atunci când era biruit, a fost un om al pocăinței și al rugăciunii, purtând în toate bătăliile icoanele Mântuitorului, ale Maicii Domnuluiși ale Sfântului Ioan Botezătorul, împreună cu o Cruce.

Însoțea rugăciunea cu postul și le purta de grijă celor săraci și bolnavi, iertându-și dușmanii.

Urmând întru totul cuvântul duhovnicului său, Sfântul Daniil Sihastru, Sfântul Ștefan și-a cunoscut ceasul morții, chemându-și sfetnicii pentru ultimele povețe.

Înmormântat la Mănăstirea Putna, a fost plâns de întreg poporul, rămânând o icoană de lumină.

Articole postate de același autor
1070

„Vino ticăloase suflete împreună cu trupul tău, de te mărturisește la Ziditorul tuturor…” – A doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Curchi

În cea de-a doua zi din postul Sfintelor Paști, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, a săvârșit slujba Pavecerniţei Mari, unită cu cea de-a doua parte a Canonului de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Curchi în prezența credincioșilor care au venit să pună început bun acestei […]