Un dar de zile mari pentru enoriaşii din satul Copanca

2240

Ziua de 14 octombrie s-a constituit în satul Copanca, raionul Căuşeni, într-o veritabilă sărbătoare a întregului sat.  Dimineaţa creştinii s-au adunat în număr mare pentru a cinsti Omoforul Maicii Domnului, cel cu care Preacurata ne apără de stihia apelor, de cutremure şi foc, de năvăliri străine, de vrăjmaşi văzuţi şi prefăcuţi, de foametea trupească şi cea duhovnicească. Bucură-te, bucuria noastră! Acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul Tău acoperământ!, răsunau de asupra capetelor cuvintele acatistului zilei.

Un prilej de mare bucurie  pentru creştini au fost cuvintele părintelui Victor Velciug, protopop de Căuşeni, care a dat vestea că în biserică au fost aduse spre închinare moaştele Sfintei Matroana de la Moscova, Sfântului Iov de la Poceaev precum şi două icoane făcătoare de minuni ale Sfântului Nicolae, făcătorul de minuni şi ale numitei mai sus Sfânta Matroana. Putere magică a acestor moaşte şi a acestor icoane au resimţit-o mii de oameni care au reuşit să se izbăvească de diferite boli trupeşti şi duhovniceşti.

Fiind conştienţi de faptul că nu toţi locuitorii satului, mai ales bolnavii şi cei de vârstă înaintată, au posibilitatea să vină la biserică enoriaşii au decis să organizeze un Drum al  Crucii de la monumentul Maicii Domnului amplasat în partea de nord-est a localităţii până în mahalaua numită Valea Verde – cale de peste zece kilometri depărtare. La fiecare fântână, la fiecare  răstignire localnicii întâmpinau alaiul creştin inhalând aerul plin de miresme emanat de icoanele făcătoare de minuni. La fiecare oprire era oficiată o scurtă rugăciune de sănătate şi de pomenire a celor adormiţi.

Nici aici nu a fost sfârşitul.  Vorba e că în Copanca există o frumoasă tradiţie:  fiecare răstignire are un hram al ei. Către această zi  enoriaşii din mahala renovează însemnul creştin şi invită vecinii ca să serbeze împreună. Drumul crucii a coincis cu hramul răstignirii amplasate aproape de marginea satului pe care au ridicat-o în locul alteia mai vechi Domnica Malanii, şi familia lui Petru şi Pelagheia Pâslaru. Mai apoi răstignirea a trecut în grija lui Ştefan şi Evghenia Pâslaru, a familiei Gheorghe şi Zinaida Mereuţă, la fel, şi a Raisei Tcacenco. Un mare ajutor la renovarea acestui veritabil monument al creştinătăţii l-a acordat Victor Perciun, profesor de educaţia tehnologică. Răstignirea a fost resfinţită apoi gazdele şi participanţii la Drumul Crucii au organizat o agapă.

Moaştele făcătoare de minuni se vor afla în biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Copanca încă o săptămână şi fiecare creştin va avea posibilitatea să se închine la ele întru izbăvirea de rău.

- Este minuna acest dar făcut copăncenilor, şi-au exprimat părerea mai mulţi enoriaşi. Nu trebuie să mergem la Moscova ca să ne închinăm la moaştele Sfintei Matroana. Ea singură a venit la noi.

Vladimir SĂRĂTILĂ


Articole postate de același autor
2418

Statistici îngrijorătoare privind creştinii ortodocşi din Europa | Crime, profanări şi atacuri asupra clericilor raportate de CRFO

Crime pe motive religioase, incendieri de biserici şi atacuri asupra unor clerici sunt câteva dintre gravele incidente întregistrate în cel mai nou raport al Centrului de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa (CRFO). Faţă de anul 2015, cazurile raportate şi analizate au crescut simţitor în 2016. CRFO a fost înfiinţat în anul 2014 şi monitorizează încălcarea drepturilor […]


Foto