Ediția a XII-a a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sfântul Ștefan cel Mare» în Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari

1652

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la 3 iulie 2016, în s. Ișnovăț r. Criuleni s-a desfășurat a XII-a ediție a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sfântul Ștefan cel Mare».

    Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Secția Cultură Criuleni și a demarat cu slujba Acatistului Sf. Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare în biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din localitate, oficiată de preoții din circumscripție în frunte cu PC părinte Protopop prot. mitr. Teodor Pelin.

    Ulterior, în Casa de cultură din localitate s-a desfășurat festivalul propriu-zis, moderat de preoteasa Aurelia Rotaru. În holul clădirii au fost expuse lucrări a meșterilor populari din raion. În aplauzele întregului public, cu un buchet de recitaluri deosebite a deschis sărbătoarea actorul teatrului M. Eminescu din or. Chișinău, dl Nicolae Darie, ieșind în scenă în rolul Sf. Ștefan cel Mare.

    În scenă au evoluat ansambluri vocale, coruri bisericești și formații folclorice din raionul Criuleni, care ne-au surprins prin diversitatea pieselor interpretate,  coloritul  vestimentar și profesionalism, toți urmând a fi nominalizați cu diplome de participare și trofee a festivalului.

    Cu un cuvânt de omagiere s-a adresat publicului dl Iurie Andriuță, Președintele raionului Criuleni. Cu un mesaj de binecuvântare din partea Înalt Preasfințitului Mitropolit Vladimir a venit prot. mitr. Nicolae Ciobanu, Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale. Părintele  Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari, a mulțumit călduros  tuturor participanților și în mod deosebit organizatorilor festivalului, dnei Claudia Șerșun, șefa secției Cultură Criuleni, părintelui paroh prot. mitr. Vasile Enachi și dlui  Anatolie Istrati, primarul s. Ișnovăț.

    La final, toată sala drepți, cu lumânări aprinse în mâini, am cântat «Când a fost să moară Ștefan…». Pentru toată lumea a fost organizată a aleasă agapă frățească.

Sfinte Voievoade Ștefane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!


Articole postate de același autor
1528

Câteva reflecţii asupra cultului ortodox. Invitaţie la dialog

O scurtă introducere Nu vom greși dacă vom spune că liturghia şi cultul ortodox în general reprezintă un relicvariu al tradiţiei doxologice şi al conştiinţei dogmatice a Bisericii. În acelaşi timp, nu trebuie să uităm că fiecare relicvă în parte – fie textuală sau artistică – reprezintă, de fapt, forme omenești de exprimare ale doxologiei […]