„După Dumnezeu, să-l cinsteşti pe bărbatul tău”

4830

Şi desigur că o femeie serioasă, cu principii, cu o filozofie proprie, ştie să-l respecte, să-l aprecieze pe bărbatul ei, să-i împartă cu bucurie şi mândrie cuvenita cinstire şi cuvenitul respect. „O femeie respectabilă şi cuviincioasă nu este cea care stăpâneşte peste bărbaţi, ci cea care îi respectă. Dacă te supăr prin acestea pe care le spun, las să grăiască cuvântul ieşit din gura lui Dumnezeu, care spune: «atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni» (Facerea 3, 16). (Sfântul Ioan Gură de Aur, Despre poruncile de a nu stăpâni peste bărbaţi).

„După Dumnezeu, să-l cinsteşti pe bărbatul tău”, scria Sfântul Grigorie Teologul tinerei căsătorite Olimpiada, ca şi cum i-ar fi spus: deasupra bărbatului tău să nu-l pui nici pe tatăl, nici pe mama, nici pe bunicul, nici pe bunica, nici chiar pe copii. Bărbatul este deasupra tuturor acestor oameni, pentru că este capul tău, şi nu poţi să-ţi schimbi capul.

 

(Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Căsătoria, Editura Tabor, Bucureşti, 2010, p. 57)


Articole postate de același autor
471

Arhim. Siluan Visan despre rostul mersului la Biserică

Cred și mărturisesc că fiecare din noi am trăit clipe în care voiam să mergem la Biserica și n-am reușit din anumite motive, mai mult sau mai puțin serioase. Bineînțeles că nu poate fi considerat un păcat. Ceea ce mă întristează este faptul că din ce în ce mai mulți oameni încep să pună la […]