Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca la Catedrala episcopală din orașul cetate Soroca

565

În Duminica a V-a a Postului Patruzecimii, 10 aprilie 2022, dedicată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a slujit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala arhierească din orașul cetate Soroca.

La slujbă au participat prot. Alexandru ILESCU, chelar al catedralei episcopale, prot. Iurie LUPAȘCU, protodiac. Constantin ROTARI-BÎCU, diac. Cristian PERCIUN, clerici ai catedralei.

Cântările liturgice au fost interpretate de către corul arhieresc „Sfântul Ioan Damaschin”, conducător – diac. Mihail ROTARI și corul „Divinitate”, condus de către Doamna Tamara BOBOC.

În cuvântul rostit după citirea textelor evanghelice rânduite, Episcopul Sorocii a vorbit despre importanța pocăinţei în vederea dobândirii mântuirii, conform exemplului Sfintei Maria Egipteanca.

„Cel mai strălucit exemplu de pocăinţă este Maria Egipteanca. Pentru 17 ani de păcate s-a nevoit 47 ani în pustiul Iordanului. Atunci când a găsit-o părintele Zosima, datorită vieţii sale de pocăinţă absolută, când se ruga se ridica un cot de la pământ ca dovadă de lucrarea pe care o poate face pocăinţa cu oricare dintre noi.

Prin viața Sfintei Maria Egipteanca aflăm cum lucrează harul lui Dumnezeu în omul care vrea să se îndrepteze și să iasă din robia păcatului. Pentru că lumea în care trăim este din ce în ce mai înstrăinată de Dumnezeu și de frumusețea viețuirii după voia Lui, exemplul Sfintei Maria Egipteanca este cu atât mai actual”, a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul a mai adăugat că această sfântă este „un model pentru tinerii contemporani. Pentru a putea rezista ispitelor și a lupta cu gândurile păcătoase, tânărul are nevoie de modelele pe care Biserica le păstrează în tezaurul ei și ni le oferă spre a ne ajuta pe calea mântuirii.”

Sfânta Maria Egipteanca a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul celui de-al V-lea. Viaţa sa, una dintre cele mai cunoscute istorii ascetice din toate timpurile, a fost scrisă de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a VI-a din Postul Mare – Duminica Floriilor.

Sursa: ioanmosnegutu.info


Articole postate de același autor
3659

Ce să facem când copiii nu au răbdare să stea la Sfânta Liturghie… să-i mai luam la Biserică sau să-i lăsăm acasă?

Și într­-un fel și într-­altul: mai aduci copilul la biserică să nu­-și uite de biserică, îl mai lași și acasă, pentru că nu are răbdare… Slujbele noastre sunt făcute pentru oameni mari, pentru oameni pricepători, pentru oameni care știu pentru ce stau acolo, pentru oameni care participă la slujbă. Nu sunt făcute pentru copii care, […]