Valorile credinței împreună cu cele ale medicinii conduc cu desăvârșire la sporirea actului vindecării

3426

Fişier biografic

  Aurelia Radu-Dodu a absolvit Liceul Mihai Eminescu din Edineț cu medalie de aur. După care, a susținut doar examenul la fizică, suficient pentru a fi înmatriculată la Institutul (astăzi universitate) de Medicină din Chișinău. A făcut parte din prima promoție de specialiști în managementul sanitar și a urmat multe stagii peste hotare, în Est și în Vest. În 2006, fondează Centrul medical privat ,,On-Clinic Moldova”. 

-  Se consideră că medicul este vindecătorul atât al trupului, cât și al sufletului. Putem spune acest lucru și despre medicii de astăzi ?

- Da, bineînțeles. Important este atitudinea medicului față de meseria sa. Atâta timp cât omul este integru, harnic și onest în viață, atunci exact așa își va promova și profesia. Sănătatea reprezintă starea de bine a trupului și a psihicului omului. Inițial, aceasta este o corelație direct proporțională între suflet și trup. Evident, că medicul tratează maladiile preponderent ale trupului, în aspect fizic. Sunt medici care tratează aceste maladii din punct de vedere medical, dar există și medici care tratează și sub aspect religios. Medicii creștini ortodocși acordă o atenție mare la acest lucru, pentru că rezultate bune s-au obținut de foarte  multe ori.

-  Ați menționat într-un interviu că vă trageți dintr-o familie cu ascultare de Dumnezeu. Cine v-a semănat germenele credinței?

- Vin dintr-o familie cu tradiții foarte frumoase. Bunelul meu a cântat în corul bisericii și fiind copii mici, de la el am învățat să mergem la biserică să stăm cu iconița în mâini în fiecare seară și să mulțumim Domnului pentru ziua ce a trecut.

În 2006 ați fondat Centrul medical privat ,,On-Clinic”  în Moldova. Ce reprezintă această instituție?

,,On-Clinic” este opera vieții mele, este locul realizării primului meu vis în medicină. Sincer vorbind, te simți împlinită când vezi rodul muncii tale. Un vis de familie pornit de la Bucureşti, de la frăţiorul meu, căruia îi mulţumesc foarte mult. Când am pornit proiectul „On-Clinic” în Moldova, soţul meu, văzându-mi frământările, mi-a zis: „Trei lucruri în viaţă sunt la alegerea ta – visurile tale, succesul tău şi destinul tău”. M-a susţinut mult şi cred că de „On-Clinic” sunt legate toate cele trei alegeri ale mele. Această instituție și-a început activitatea în 2006 și este una dintre cele 150 de filiale din toată lumea, parte a unei mari corporații internaționale, fondată în Israel în 1987. Pe parcursul acestor circa 10 ani de activitate, atît eu, cît și specialiștii clinicii au mers la mai multe stagii în centrele din Tel Aviv și Sankt-Petersburg. Actualmente numărul de servicii medicale s-a lărgit, astfel exista 20 de departamente medicale. Încercăm să aducem în peisajul medical din Republica Moldova un plus de calitate, cu grijă și cu pricepere. Primul lucru care ne interesează este sănătatea pacienților.

-  Cum apreciați sistemul de sănătate din Republica Moldova?

-  Sistemul de sănătate din Moldova, trebuie să recunoaștem, se dezvoltă, dar nu în ritmurile în care dorim. Noi, prin activitatea noastră, urmărim doar să contribuim la această dezvoltare, să aducem în țară cele mai avansate practici medicale internaționale, să venim cu tehnologii de ultimă generație și să facem tot posibilul ca speranța de viață să crească, cel puțin, pînă la 80 de ani. În Moldova avem mulți medici profesioniști care adesea se întâmplă că fac fapte de eroism fără instrumentar foarte performant. Totuși, cred că vom ajunge la un nivel înalt de dezvoltare, important este ca legislativul să meargă mână în mână cu practica, cu crearea sistemului de supraveghere a medicinii și cel de implementare a unor lucruri noi.

-  Până unde ar trebui să intervină medicul și unde este nevoie de ajutorul Domnului?

-  Pe parcursul activității mele am avut parte de mentori foarte buni, printre care unul îmi zicea adesea, că medicina este cea mai exactă știință după teologie. Astfel, este foarte complicat de spus unde este hotarul între normal și patologic, știință și Dumnezeu sau clinică și paraclinică. Dar cu siguranță că sufletul împreună cu trupul fac omul să fie integru. În momentul în care medicul împreună cu comunitatea promovează un mod de viață sănătos din punct de vedere al fizicului, atunci cu siguranță că și sufletul  va fi la fel de sănătos și mult mai aproape de ascultarea lui Hristos. Deci, cu desăvârșire într-un corp sănătos există și un suflet sănătos.

-  Ce trebuie să facem pentru a fi o societate mai sănătoasă la trup și la suflet?

-  Să încercăm a trăi corect. Fă ceea ce-ți place, fii alături de oamenii care-ți sunt dragi. Vorba cântecului, la omul care mi-i drag, treabă n-am, dar drum îmi fac. Tratează-te până când ești sănătos. Și asta nu-i doar o jonglare de cuvinte. Schopenhauer spunea, că nouă zecimi din fericirea noastră depinde de sănătatea noastră. Posibil că filozoful greșea, posibil că e chiar sută la sută. Stau și mă crucesc, de ce atâția oameni fumează, de ce sunt atâția bețivi. O fi la mijloc sărăcia, educația, prostul obicei. Dar, de fapt, e o banală incultură. Dumnezeu ne-a dat o singură viață. Noi suntem cei care alegem:  ori o valorificăm, ori o risipim. Adesea învinuim pe oricine numai nu pe noi de tot ceea ce ni se întâmplă. Tatăl nostru ni-a creat și a vrut să fim perfecți în măsura în care putem. Deci, să încercăm să fim mai buni și să promovăm binele. Acum să vorbesc puțin și ca medic. Nu în zadar lumea civilizată depune mari eforturi pentru prevenirea maladiilor. Mult mai multe decât pentru tratarea propriu-zisă. Nouă ne lipsește cu desăvârșire disciplina interioară. Se spune că trebuie de consumat 2 litri de apă pe zi, fii bun, frate, și consumă, nu pune la îndoială necesitatea. Mii și mii de savanți au ajuns la concluzii benefice pentru organism, iar noi neglijăm munca lor.

A consemnat Maria Cucută-Rujină


Articole postate de același autor
2547

Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni în veșmînt de sărbătoare

Prăznuirea Sfintei Întocmai cu Apostolii Mironosițe Maria Magdalena și a Sfîntului Sfințit Mucenic Foca, joi, 4 august 2016, a fot un mare și binecuvîntat prilej de bucurie duhovnicească la mănăstirea ”Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, raionul Edineț, care și-a sărbătorit cel de-al doilea mare hram și a marcat 17 ani de la întemeiere. Mai multe sute de pelerini […]