Duminica întâi după Cincizecime (a Tuturor Sfinţilor) la Catedrala mitropolitană din Chișinău

2116

De Praznicul Tuturor Sfinţilor, pe care Biserica noastră l-a rânduit spre cinstire în prima duminică după Cincizecime, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Serviciul divin a fost oficiat în prezența credincioșilor, care au pășit pragul Catedralei spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, dar și pentru a-I cere liniște, pace pentru cei vii și odihnă pentru cei răposați.

Prima Duminică după Cincizecime, la Dumnezeiasca Liturghie, se citesc două texte din Sfânta Scriptură: unul din Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel, şi altul din Evanghelia de la Matei. În cel dintâi text sunt amintite toate încercările şi suferinţele pe care le-au pătimit bineplăcuţii lui Dumnezeu din Vechiul Legământ, iar cel de-al doilea ne arată cum creştinii de-a lungul veacurilor sunt chemaţi să înţeleagă şi să trăiască după aceeaşi dimensiune a sfinţeniei, precum sfinţii Vechiului Testament, precum toţi apostolii, martirii, mărturisitorii sau pustnicii care nevoit în numele Domnului Hristos, pentru slava Preasfintei Treimi şi pentru mântuirea sufletelor lor.

Cuvântul Mântuitorului Hristos din Evanghelie ne plasează şi pe noi în aceeaşi perspectivă a sfinţeniei trăită de toţi sfinţii lui Dumnezeu, în aceeaşi perspectivă a dobândirii Duhului Sfânt. Hristos în Evanghelia care se citeşte în biserici în prima Duminică după Cincizecime ne spune că, dacă dorim, şi noi putem să ne înscriem pe cărarea bătătorită de sfinţii lui Dumnezeu – fie că suntem preoţi, arhierei, vieţuitori în sfintele mănăstiri sau credincioşi care îşi duc viaţa în sânul familiei. Mântuitorul Hristos ne spune că putem şi noi să dobândim Duhul Sfânt, să ne numărăm în rândul sfinţilor, dacă împlinim trei lucruri: să avem mărturisirea cea dreaptă, iubirea cea dreaptă şi suferinţa cea dreaptă.

După Sfânta Liturghie, soborul preoțesc în frunte cu Întâistătătorul a oficiat un Tedeum de mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale revărsătate peste poporul binecredincios.

La final, primind binecuvântări arhierești și îndemnuri nobile, credincioșii au mers spre casele lor cu nădejde în ajutorul Domnului și cu speranța moștenirii Împărăției cerurilor.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
1859

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – model pentru creștinii de astăzi

Vineri, 3 iunie 2016, în ziua serbării Sfinților Împărați Constantin și Elena, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului”, la care au slujit un sobor de preoți și diaconi avându-l în mijlocul lor pe PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar […]

Articole postate de același autor
1770

Picături de cîntec în lumina Învierii la Limbenii Vechi

Imediat după ce slujba Învierii a luat sfîrşit, enoriaşii din satul Limbenii Vechi r. Glodeni au trăit o surpriză plăcută, anume un mic concert cu temă pascală. Melodiile emoţionante au sensibilizat sufletele oamenilor pînă la lacrimi adăugînd solemnitate şi spirit sacru sărbătorii sărbătorilor. Creştinii n-au întîrziat cu mulţumirile şi au mărturisit că asemenea măsuri nu […]