Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare mare din anul bisericesc

1927

În Duminica a XII-a după Cincizecime, zi care în acest an a coincis cu Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare mare din anul bisericesc, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Capitală.

Alături de Mitropolit s-au rugat secretarul mitropolitan, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, dimpreună cu clericii Catedralei mitropolitane.

Evanghelia Duminicii a XII-a după Cincizecime prezintă întâlnirea dintre un tânăr bogat şi Mântuitorul Iisus Hristos, evidenţiind o mulţime de învăţături duhovniceşti pentru viaţa noastră creştină.

Din Evanghelia de astăzi învăţăm un adevăr fundamental: că nu este suficient să fii evlavios şi credincios, nu e suficient să fii corect în comportamentul tău moral faţă de oameni, nu e suficient să nu ucizi, să nu desfrânezi, să nu furi, să nu minţi sau să nu înşeli, să nu mărturiseşti strâmb. Nu este suficient să te abţii de la rău, ci trebuie să faci şi mult bine ca să fii desăvârşit.

Tot astăzi, Sfânta noastră Biserică cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima dintre sărbătorile înscrise cu roşu în calendar din cursul anului bisericesc. În ziua pomenirii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, postul are şi scopul să ne amintească faptul că neînfrânarea de la patimile trupeşti intră în conflict cu dreptatea şi sfinţenia. Sfântul Ioan Botezătorul anticipează taina Bisericii în starea ei de misiune pentru îndreptarea lumii păcătoase, care este adesea ostilă Evangheliei, ostilă sfinţeniei, potrivnică dreptăţii şi vieţii duhovniceşti.

Îm timpul serviciului divin, Vlădica Vladimir l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Vitalie Șelestenco, student în anul II, la Academia de Teologie Ortodoxă din or. Moscova.

Duminica de astăzi a fost una deosebită și pentru tânărul Artemie Sîrbu, student în anul III, la Academia de Teologie Ortodoxă din or. Chișinău, care a fost hirotonit de către Mitropolit în treapta de diacon, ambii slujitori primind felicitările şi îndemnurile părinteşti ale Înaltpreasfinţiei Sale. Nou-hirotoniții au mulțumit Arhipăstorului pentru îndemnurile și urările făcute și au promis Înaltpreasfinției Sale supunere fiască și întru totul ascultare pentru mântuirea credincioșilor și pentru binele și propășirea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

La finalul serviciului divin a urmat un Tedeum de mulțumire, după care enoriașii au primit din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, spre binecuvântare câte o iconiță cu chipul Sfântului Ierarh Gavriil (Bănulescu – Bodoni), canonizat recent de către Biserica Ortodoxă din Moldova.

Imediat după slujbă, Vlădica Vladimir a săvârșit Taina Sfântului Botez asupra robului lui Dumnezeu, pruncului Luca – cel de-al patrulea copil dintr-o famile de buni creștini. Astfel, Înaltpreasfinția Sa nu a uitat de promisiunea făcută de a boteza personal al patrulea copil din fiecare familie, răspunzând cu bucurie și de această dată invitației de a încreștina un nou ostaș a lui Hristos.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
3738

Duminica a V-a din Postul Mare, a Sfintei Maria Egipteanca, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

În a V-a Duminică din Postul Mare, a Sfintei Maria Egipteanca, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. Alături de Episcopul […]

Articole postate de același autor
3160

Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Drăgulin – “Cu Dumnezeu nu trebuie să macini vorbe. Spune-I ce ai de spus”

Despre pacea sufletească Părintele Gheorghe I. Drăgulin (n. 14 apr. 1929, în Scutelnici, Buzău) este unul din­tre preoţii supravieţuitori ai temniţelor comuniste. Încă din tinereţe, viaţa l-a încercat amar, dar s-a luat la luptă cu ea, fără să-şi piardă nădej­dea. Student la Facultatea de Teologie, a fost arestat de Securitate în 1952, sub acuzaţia de […]