Duminica după Botezului Domnului – Începutul propovăduirii…

2318

În Duminica după Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, din oraşul Soroca.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile Pericopei Evanghelice de la Matei în care se vorbește despre Începutul propovăduirii Domnului.

Ierarhul le-a vorbit credicioşilor şi despre semnificația Luminii la care se face referire în Evanghelia după Matei: „Hristos este acea lumină mare pe care o văd cei din Galileea neamurilor, care străbate Ţara Sfântă din Betleem şi Nazaret şi ajunge până acolo, iar de acolo lumina faptelor Sale minunate, a minunilor care exprimă iubirea Sa faţă de oameni.

Hristos este cu adevărat Lumina lumii. Pe El îl vede Prorocul Maleahi ca pe Soarele Dreptăţii. Dacă soarele fizic ne luminează şi ne oferă căldură, iar fără de el viaţa noastră nu ar fi posibilă şi Soarele duhovnicesc Hristos este Cel care ne încălzeşte cu lumina şi cu puterea Sa”.

Biserica Ortodoxă i-a pomenit duminica aceasta pe Sfântul Ierarh Filip, Mitropolitul Moscovei și al întregii Rusii (1569), Sfântul Mucenic Polieuct din Melitina Armeniei (259), Sfântul Cuvios Eustratie din Tars, făcătorul de minuni (IX), Sfântul Ierarh Petru, Episcopul Sevastiei, fratele Sfântului Vasile cel Mare (IV), Sfântul Prooroc Sameu Elamiteanul (X î. Hr.), Cuviosul Iona din Kiev (1902), Sfântul Mucenic Pavel (Nicolschi), prezbiterul (1943).

Sursa: http://ioanmosnegutu.info/


Articole Asemănătoare
2656

Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, cinstit la Mănăstirea „Sf. Mironosițe Marta și Maria”, Hagimus

În ziua pomenirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat un serviciu divin praznical la Mănăstirea cu hramul „Sf. Mironosițe Marta și Maria”, Hagimus, unde a fost întâmpinat cu aleasă bucurie și […]

Articole postate de același autor
1099

”Când Pietrele vorbesc” – A fost inaugurată cea de-a XIX-a ediție a expoziției de fotografie cu genericul „Monumente comemorative din secolul al XVIII-lea – simbol al Jertfei și Învierii”

”Când Pietrele vorbesc” Teritoriul dintre Prut și Nistru păstrează pe întinderile sale o serie de vestigii istorice, întruchipate în monumente funerare și comemorative ce datează din perioada medievalității târzii, când spațiul dat a făcut parte din Principatul Moldovei. Mărturii ale unui trecut zbuciumat, acestea consemnează, adesa în forma artistică rudimentară și limbaj sobru, întâmplări, evenimente […]