Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

1661

„Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie.”

În Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Înaltpreasfinția Sa s-a rugat secretarul Mitropoliei și chelar al Catedralei mitropolitane Prot. Mitr. Vadim Cheibaș, dimpreună cu soborul de slujitori ai Catedralei.

Și în această zi de Duminică, enoriașii Catedralei centrale a urbei s-au bucurat de rugăciunea comună – de cerere și de mulțumire, pentru cei vii și pentru cei răposați, pentru pacea în țară și bunăstarea binecredincioșilor creștini.

„Iubiți credincioşi, în viaţa creştinilor, Crucea înseamnă jertfă. Dar astăzi omul nu mai este dispus să se sacrifice. Mai mult, adesea oamenii îi dispreţuiesc pe cei care se jertfesc pentru alţii.

Viața noastră este o cruce. Fiecare are o cruce de dus, mai mare sau mai mică, din aur, argint sau lemn. Astăzi în societate ne confruntăm cu o mare problemă – lipsa acută de credincioși, care să practice în viața de zi cu zi învățătura Evangheliei.

Majoritatea oamenilor din zilele noastre caută o viaţă uşoară, fără responsabilităţi, o viaţă fără cruce. Şi toţi cei care refuză să îşi poarte crucea suferă o schimbare de atitudine, devenind ostili faţă de cei care îşi acceptă crucea. Cei care îşi duc crucea slujesc Biserica şi semenul, şi se oferă ca jertfă pentru binele societăţii, al păcii în lume.

Toți dorim să trăim mai bine, noi, ceilalţi, societatea ca întreg. Să ne îmbunătăţim viaţa prin Cruce. Nu prin acuzaţii şi calomnii,ci cu ajutorul Crucii. Crucea, nu doar ca o decoraţie şi nici crucea înfrumusețatăpe care o purtăm la piept fie din aur, argint, sau lemn, ci Crucea aceea simplă, înscrisă în inimile noastre. Crucea – calea spre Împărăția Cerurilor şi simbolul vieţii noastre”, a menționat ÎPS Mitropolit Vladimir în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor.

La final, credincioșii prezenți în Catedrală au primit din partea Arhipăstorului binecuvântarea arhierească și câte o iconiță cu chipul Sfintei Fericite Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, canonizată recent de către Biserica Ortodoxă din Moldova.

Sursa: www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
1574

A patra zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

În joia din prima săptămână a Postului Mare, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău au răsunat din nou clopotele, chemând creștinii la rugăciunea pocăinței. În această ultimă zi de citire a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir și slujitorii Catedralei în cadrul Slujbei Pavecerniţei Mari, numeroși credincioși au venit, să pună […]