„Domnul meu și Dumnezeul meu!” Slujire arhierească în Duminica Tomii la Mănăstirea Curchi

490

În Duminica a II-a după Paşti, a Sfântului Apostol Toma, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Mănăstirii Curchi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie  la Mănăstirea Curchi.

Învățăm din evanghelia de astăzi că Mântuitorul Hristos fericește nu pe cei care L-au văzut înviat, ci pe cei care au crezut, deși nu L-au văzut, arătând prin aceasta că credința este o cunoaștere dincolo de vederea trupească.

După citirea pericopei evanghelice Preasfințitul Siluan, a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre importanța credinței. „Este o Duminică pe care o putem considera drept o sărbătoare a credinţei, drept un prilej de luptă împotriva îndoielii, a incertitudinii. Dacă omul are credinţă în Dumnezeu, el poate depăși mult mai senin toate greutățile și încercările. Hristos cel Înviat să ne ajute să ne ridicăm din frică, neîncredere şi să ne întărească în credinţă, spre a ne fi de folos nouă și unii altora”, a menționat Preasfinția Sa.

Creștinul contemporan caută să se prindă de ceva, ca Toma, să pipăie adevărul, să se încredințeze cumva despre adevăr. Mulți se dezamăgesc și nu mai pot crede.  Nesiguranța, bolile, viitorul fără lumină, știrile dure care ne tulbură și mai mult. Oameni încep să simtă că au aripile tăiate, li se pare că visele lor îneacă, planurile se năruiesc și nu mai văd nici o lumină…

Însă nu ar trebui să uităm că noi putem să cerem să-L vedem pe Hristos ca și Toma, chiar să și-L pipăim, ca să ne convingem dacă e nevoie.  Pentru noi acestă vedere se băzează pe credința pe care o fericește Mântuitorul: „Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut”. Hristos  este Singurul care nu ne va deznădăjdui și descuraja niciodată. Însă El nu va lucra în sufletele noastre, dacă nu le vom deschide către El.

„Un singur lucru este necesar pentru mântuire: credința, dar credința ca lucrare,” ne spune Sfantul Ignatie Briancianinov. Astfel, să ne ostenim pentru o cere lui Hristos și a valorifica în sufletele noastre, să nu mai fim necredincioși, ci credincioși!

În timpul Sfintei Liturghii, s-au înălțat în continuare rugăciuni pentru izbăvirea din boală și necaz, dar și pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ.

„Fără credinţă, dar, nu este cu putinţă să fim plăcuţi lui Dumnezeu, căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este şi că Se face răsplătitor celor care Îl caută” (Evrei 11:6).

sursa manastireacurchi,md


Articole postate de același autor
4188

„Sufletul meu tânjește după Tine și Te caut cu lacrimi”

Ziua toată și noaptea întreagă sufletul meu se îngrijește de Tine, Doamne, Te caut pe Tine. Duhul Tău mă atrage să Te caut și amintirea Ta veselește mintea mea. Sufletul meu Te-a iubit și se bucură că Tu ești Dumnezeul și Domnul meu, și tânjesc după Tine până la lacrimi. Chiar dacă totul ar fi frumos în […]


Foto