De sărbătoarea Sf. Ap. Andrei, cel Întâi chemat, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit în parohia „Sfânta Treime” din s. Micleușeni r. Strășeni

552

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei cel întâi Chemat și încreștinător al neamului nostru, în parohia „Sfânta Treime” din s. Micleușeni, r. Strășeni.

Fiu al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu și atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarăși ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit. (Tropar gl. 1)

Alături de Întâistătător au înălțat rugăciuni: PC Arhim. Filaret (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana și Protopop de Strășeni, Prot. mitr. Ioan Aga, parohul sf. lăcaș și un sobor de preoți și diaconi.

Înainte de Binecuvântarea Mare, Mitropolitul a re-sfințit interiorul bisericii după ample lucrări la pictura bisericească.

La Vohodul mic, parohul bisericii, Prot. mitr. Ioan Aga, pentru activitatea rodnică spre binele și întru mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova, a fost decorat de către Mitropolit, cu distincția mitropolitană – Ordinul „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” iar clericii acestei Parohii: Preot Ioan Nistor și Preotul Pavlin Aga au fost decorați cu dreptul de a purta cruce de aur și camilafcă.

În cadrul Sfintei Liturghii, la ectenia pentru adormiți, a fost pomenită vrednica de pomenire, Vera, mama Înaltpreasfinției Sale, la împlinirea a 13 ani de la mutarea la Domnul.

După Liturghie, toţi slujitorii și credincioșii au participat la Sfințirea monumentului „Drumul spre Golgota” și un Te-deum de mulţumire pentru binecuvântările revărsate de Dumnezeu asupra acestei parohii și a credincioșilor din localitate.

Mai apoi, Înaltpreasfințitul Vladimir a adresat alese felicitări Preotului Paroh și credincioșilor, urându-le viață lungă în pace și iubire de aproapele, sub ocrotirea puterilor cerești.

La rândul său, părintele Ioan a mulțumit Întâistătătorului, preoților și întregului popor pentru rugăciunea comună săvârșită și acest eveniment istoric petrecut astăzi în această biserică și localitate.

La final, ÎPS Vladimir a oferit medalii și diplome mitropolitane, ctitorilor și binefăcătorilor sfintei biserici după care a oficiat o litie morțească la mormintele Preotului Vasile și Preotesei Lidia Sîli.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
596

Cerul pe pământ – Liturghie nocturnă în biserica Învierii Domnului din Ierusalim

Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit în noaptea de sâmbătă spre duminică, 10-11 decembrie 2022, în Duminica a XXVI după Cincizecime, Sfânta Liturghie în Biserica Învierii Domnului din Ierusalim, împreună cu ÎPS Arhiepiscop Aristobul de Madaba (Patriarhia Ierusalimului), PS Sioniu, Episcop de Velicia (Patriarhia Bulgariei), PS Ioan, Episcop de Soroca, […]