Actualitate

De ce îmi este frică și urât la rugăciune?

5151

Da, trebuie să te spovedeşti curat! E cineva acolo care-ţi face asta şi acel cineva te are la mână cu ceva. Poate sunt lucruri pe care nu le-ai iertat celor care te-au rănit? Dar să ştii că şi noi ne mai plictisim la rugăciune! Nu avem inima aprinsă de dorul lui Dumnezeu ca să ne rugăm curat mereu!

Se povesteşte că era o sfântă și pe când era începătoare în mănăstire avea canon să se roage o jumătate de oră cu rugăciunea minţii şi mai desfăcea din când în când degetele mâinilor pe care le ţinea la ochi, ca să vadă cât e ceasul! Nu vă ruşinaţi, oameni buni, e greu să te rogi, e activitatea cea mai grea. Roagă-te puţin, spune-i părintelui ce ţi se întâmplă, îţi citeşte rugăciuni de frică, te spovedeşte… E vrăjmaşul care vrea să te ducă la televizor! Sporeşte cu aghiasmă şi el fuge, fă sfeştanie în casă, fă mătănii. Poate ai o spaimă din copilărie, poate o fire mai sensibilă, poate te-ai jucat cu păcatul pe scara blocului sau în altă parte pe întuneric. Poate ai crezut în zodii, ţi-ai ghicit în cafea, mai în glumă, mai în serios, poate te-ai dus la o vrăjitoare să vezi dacă zice, ce-o zice şi cum… Atunci, măicuţă, să ştii, că acela (diavolul) te are la mână şi nu vrea să te piardă. Dar nu te lăsa, fă-ţi cruce şi mergi şi spune-i asta duhovnicului. Să ai duhovnic, acolo ţi-este scăparea! Nu te teme! De câte ori luăm o hotărâre bună să facem un lucru plăcut lui Dumnezeu, apar tot felul de piedici:  fie avem „ghinion”, fie ne e frică, fie ne e foame, fie am uitat focul aprins, fie am uitat uşa deschisă… Nu te lăsa păcălit, sunt doar nişte ispite!

Din Monahia Siluana Vlad, Meşteşugul Bucuriei, volumul II, Editura Doxologia, Iaşi, 2009, p. 194


Articole Asemănătoare
12902

Să luptăm pentru familiile noastre!

O femeie tânără şi drăguţă, stă în faţa mea şi plânge: – Părinte, mi-i teamă…Vreau să am şi eu o familie, un soţ, copilaşi…Trec anii, am depăşit deja şi treizeci de ani şi e imposibil să-mi găsesc un soţ, imposibil! Bărbaţii sunt toţi nişte netrebnici, sau beau peste măsură, sau legăturile amoroase din viaţa lor […]

Articole postate de același autor
5097

Starețul Mănăstirii Simonopetra: „Cea mai dificilă problemă a omului contemporan este distragerea atenției și pierderea timpului întru îndeletniciri nefolositoare”

Interviu cu Arhimandritul Elisei, starețul Sfintei Mănăstiri Simonopetra  din Muntele Athos, publicat în revista Martyria, nr. 1/2017.  1. Societatea de astăzi și cum trebuie să fie viața creștină. Societatea de astăzi, lumea contemporană, care este deja unită sub aspect cultural, este caracterizată de către mulți ca o lume post-creștină. Firește cei care fac aceste constatări sunt foarte încântați […]