Dacă demonii se arată întocmai ca si îngerii, cum se poate deosebi adevărul?

5635

„Dacă demonii se arată întocmai ca si îngerii si spun lucruri pe care le pot spune si îngerii, cum se poate deosebi adevărul?

Iată o întrebare bună. Trebuie să te smerești pe tine; trebuie să fii într-o stare în care să dorești adevărul lui Dumnezeu și să nu umbli după „experiențe”. Desigur, aș spune să devii creștin ortodox și să urmezi întreaga rânduială care conduce viața creștină. Asta ajută, deși nu există nici o garanție, pentru că poți fi înșelat și ca ortodox. Părinții Bisericii dau câteva sfaturi fundamentale.

Spre exemplu, ei afirmă că, dacă ți se arată cineva ca înger al luminii, să nu te încrezi în el. Dumnezeu nu te condamnă dacă întradevăr dorește să ți se arate și tu Îl respingi, pentru că dacă într-adevăr vrea să-ți trimită un mesaj, va reveni și va găsi o cale să ajungă la tine. De altfel, chiar te laudă că nu te-ai arătat încrezător, ca să nu cazi în înșelare. Cei care se află într-un stadiu duhovnicesc mai înaintat, cu mai multă experiență în astfel de lucruri, au procedat altfel. Avem un exemplu din viața Sfântului Antonie cel Mare, care vedea tot timpul demoni.

Atunci când a fost întrebat cum deosebește duhurile, a spus: Când apare un înger mă simt foarte linistit si când apare un demon, chiar dacă arată ca un înger, simt o tulburare. Aceasta rămâne totusi o încercare foarte primejdioasă pentru începători, pentru că te poți simți foarte calm și în prezența demonilor, dacă nu ești experimentat. Răspunsul fundamental la întrebarea pe care mi-ai pus-o este, repet, să pătrunzi în rânduiala Bisericii Ortodoxe. Dacă citești relatări ca aceea despre Sfântul Nichita si vezi cum se manifestă demonii, adeseori, numai cunoscând modul în care acestia vor încerca să te păcălească, poți să respingi imediat amăgirea.”

Extras din Serafim Rose, Mai aproape de Dumnezeu, Editura Bunavestire, p. 20

 


Articole postate de același autor
2647

Moştenim păcatele părinţilor?

Încă ne rugăm pentru ca Domnul Dumnezeu să nu socotească păcatele noastre, ale neştiinţei noastre, ale tinereţilor noastre, ale bătrâneţilor noastre şi ale părinţilor noştri”. Auziţi: ale părinţilor noştri. Înseamnă că noi moştenim, dar ce moştenim, păcatele părinţilor, păcatul? Nu! Acestea sunt anulate prin Sfântul Botez. Ci pentru că nu lăsăm lucrarea Duhului Sfânt primită […]