Cum se postește în Postul cel Mare și în Săptămâna Patimilor?

809

Mai mulți credincioși ne adresează această întrebare, legată de felul postirii în aspect alimentar.

Conform tradiției încetățenite în Biserică, se postește mai strict în prima săptămână a postului (în special în primele două zile) și în Săptămâna Patimilor, când credincioșii sunt îndemnați la postire completă sau, pentru cei care nu rezistă, ajunare până spre seară, după care să ia puțină pâine și apă.

În celelalte săptămâni, de luni până vineri, se consumă o dată pe zi spre seară mâncare uscată și fără de ulei.

Sâmbetele și duminicile se dezleagă la două mese cu legume fierte, fiind permis consumul de ulei și puțin vin. Se mai dezleagă la vin și untdelemn la sărbătorile: Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul, Sf. 40 de Mucenici, înainte și după Bunavestire (și alți sfinți mai importanți dacă se pomenesc în perioada postului). Dezlegarea la pește este doar la praznicele Bunavestire și Florii.

Recomandarea noastră către credincioși este să fie în legătură cu preotul duhovnic și să stabilească asprimea și durata postirii în particular.

Biserica ține cont de vârsta, starea sănătății, activitatea și alte împrejurări ale vieții, îngăduind anumite dezlegări de la post.


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
958

Gânduri la începutul Postului Mare

Preacuvioși și preacucernici părinți, iubiți întru Hristos frați și surori! Pe 7 martie începe Postul Mare – o perioadă sfântă și binecuvântată de rugăciuni intense, de înfrînare și nevoințe duhovnicești, care ne reînnoiesc viața și ne pregătesc pentru întâmpinarea cu vrednicie a mărețului și luminatului praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. „Sosit-a acum vremea […]


Foto