Actualitate

Cum omul contemporan să găsească timp pentru viaţa duhovnicească?

21

Pentru aceasta e necesar a găsi în mod corect priorităţile; viaţa duhovnicească nu este un hobby, nu sunt distracţiile, pentru care putem să avem sau nu timp. Este un fundament pe care noi construim toate celelalte. Când aranjaţi bagajele, lucrurile pot încăpea sau nu în valiză – depinde nu doar de numărul lor, dacă sunt mari sau mici, dar şi de faptul, în ce consecutivitate, în ce ordine le aranjăm. Când petrecem viaţa noastră în deşertăciune, alergăm încolo şi încoace, fără să înţelegem întotdeauna cu ce scop, noi într-adevăr nu reuşim nimic – şi obosim foarte mult.

Dacă începem ziua cu rugăciune, noi punem un fundament, pe care totul va fi construit în ordinea cuvenită şi, după cum se spune în Sfânta Scriptură despre omul cuvios, şi toate câte va face, va spori (Ps. 1:3).

De aceea e atât de importantă tradiţia bisericească a rugăciunii. Doar în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară noi ne rugăm, indiferent de dispoziţia noastră. Persoana începătoare, posibil, va întâmpina greutăţi la citirea deplină a rugăciunilor, dar e important ca măcar cinci minute pe zi de consacrat rugăciunii, însă în fiecare zi, fără a omite vreo zi – şi veţi vedea cum va începe să se schimbe viaţa voastră. Cu cât mai mult timp veţi acorda rugăciunii, cu atât mai mult timp veţi avea pentru celelalte. Poate părea neaşteptat, dar este experienţa la mulţi oameni.

Dar şi pe parcursul zilei se poate de găsit un minut, măcar o jumătate de minut pentru ca în rugăciune să ne adresăm lui Dumnezeu, să-i mulţumim pentru tot ce a fost bun şi plăcut în timpul zilei, să rugăm ajutor pentru sine şi pentru alţi oameni în anumite dificultăţi… Lipsa timpului şi zăpăceala omului contemporan se produce în multe cazuri din cauza că se roagă puţin.

Din Interviul Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril publicat în ediţia specială a revistei „Foma” „Moscova Pascală”

„Foma”/Patriarchia.ru


Articole Asemănătoare
4962

Cum vine omul la smerenie?

Ferice de omul care-şi recunoaşte neputinţa. Fiindcă această recunoaştere i se face lui temelie şi rădăcină, şi început a toată bunătatea. Căci de ar cunoaşte cineva cu adevărat şi ar simţi propria lui neputinţă, atunci şi-ar aduce imediat sufletul din lenea care întunecă cunoaşterea, şi ca o comoară ar strânge pentru el paza. Dar nimeni nu-şi […]

Articole postate de același autor
0

Când cineva vorbeşte mult, se slăbănogeşte duhovniceşte

Părinţii nu au cerut cuvinte multe. Primeau un cuvânt duhovnicesc şi fugeau în pustiu să trăiască mulţi ani cu acel cuvânt; încercau să-l împlinească şi se hrăneau din el. Noi şi spunem, şi vrem să auzim multe cuvin­te, dar nu facem nimic pentru a le împlini. Când cineva vorbeşte mult, se slăbănogeşte duhovniceşte. Părintele Sofronie […]