Ia să mă rog la îngerul păzitor, care este cu mine de la botez!

6221

Părinţilor, am fost – iertaţi-mă că vă spun – mi-e frică să spun în pustie, că eram destul de slab. „Doamne, zic, sunt aici din ascultare! Nu sunt dintr-o mare vitejie!” Şi rezistam cu asta. Că nu era de glumă cu dracul! Şi a venit o ispită mare pe capul meu. O ispită pe care nu puteam să o accept cu nici un chip.

Nu-mi ceda în nici un chip, dar nici eu nu-i cedam în nici un chip! Foarte chinuitor! Nu vă daţi seama ce înseamnă chinurile pustiei! Şi am zis. Am zis ca un copil: „Dacă mă rog la Sfântul Gheorghe, Sfântul Gheorghe cine ştie pe unde o fi? Îl roagă alţii! Tot eu am zis: Ia să mă rog la îngerul păzitor, care este cu mine de la botez!” Şi am trecut imediat la rugăciune: „Sfinte îngere păzitor…!”

Părinţilor! Vă rog să mă credeţi! Atât de imediat, de observat, de total, m-a eliberat de toată ispita! A fugit! M-a eliberat îngerul păzitor! Şi atunci mi-am luat o făgăduinţă: să desenez îngeri păzitori şi să scriu „Canonul îngerului păzitor”. Am rămas cu mare evlavie la îngerul păzitor.

Eu nu v-aş dori vreodată să ajungeţi să cunoaşteţi pe dracul! Dar nu vă temeţi! Că dacă nu vă are la mână cu ceva slăbiciuni nu vă face nimic; nu are unde să se bage, să se strecoare. Dacă vede că eşti fricos, intră mai mult şi te sperie. Totuşi, el este un tolerat, nu este o putere! Nu vă temeţi cu nici un chip!

Din Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 2, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 126-127


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
5152

Arhanghelii sunt învăţători cereşti

Acest cin, zice Sfântul Dionisie, este rânduit să înveţe. Arhanghelii sunt învăţători cereşti. Ce învaţă ei? Îi învaţă pe oameni cum să îşi rându­iască viaţa aşa cum place lui Dumnezeu, dupa voia lui Dumnezeu. În viaţă sunt felurite căi (de pildă, calea călu­gărească şi calea omului căsătorit), sunt felurite slujiri. Ce să alegem, ce hotărâre […]

Articole postate de același autor
14940

Bătrâna care nu putea muri

În vara anului 1935, când părintele Paisie era în Mănăstirea Slatina, Fălticeni, a pornit peste munte cu ucenicul său, spre schitul Rarău. După patru ore de mers, a ajuns într-un sat mic, situat chiar sub muntele Rarău, numit Slătioara. Iată că îi iese o femeie înainte: – Părinte, este aici aproape o femeie bătrână, care […]