Actualitate

Crâmpeie din viața părintelui Alexandru Cristea la seara duhovnicească din cadrul USM

1947

”Părintele-compozitor Alexandru Cristea, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova „Limba noastra”: file necunoscute" a fost tema conferinței zilei de miercuri, 03 octombrie 2018, la Biserica «Întâmpinarea Domnului» din incinta USM. Invitatul serii a fost dna Maria Vieru-Işaev, istoric, cercetător.

În cadrul serii duhovnicești a fost prezentat un vrednic slujitor al altarului și al culturii basarabene interbelice. Viața, activitatea și contribuția părintelui Alexandru Cristea la promovarea valorilor creștin-ortodoxe din acest spațiu sunt prea puțin cunoscute. Astfel, grație cercetărilor îndelungate ale Mariei Vieru-Ișaev descooperim o personalitate complexă, care a jucat un rol important întru promovarea culturii și valorilor moral-spirituale. A fost preot, dirijor de cor, compozitor și profesor de muzică în Chișinău. Este autorul muzicii imnului actual al Republicii Moldova, compus în baza versurilor poeziei preotului-poet Alexei Mateevici ,“Limba noastră”.

Părintele Octavian Moșin, prezent la eveniment, s-a referit la actul de vandalizare a mormântului amplasat în Cimitirul central din capital, prin care i-a fost smulsă crucea de metal. ”Am coordonat cu direcția mitropolitană și deja se execută o nouă cruce, care va fi așezată la locul odihnei de veci a regretatului preot-compozitor”, a menționat părintele Octavian.


Articole postate de același autor
2989

Smerenia este acceptarea a ceea ce suntem

Rostind cuvântul „smerită cugetare”, simţi dintr-odată cât de străină este aceasta de duhul contemporaneităţii. Ce smerită cugetare, ce smerenie, când toată viaţa de acum este construită exclusiv pe admirarea de sine, pe lauda de sine, pe emfaza forţei, întâietăţii, grandorii exterioare, puterii ierarhice şi aşa mai departe… Ne învăţăm copiii să se mândrească cu ceva, însă rareori […]