Marţi, 24 mai 2016, în a doua jumătate a zilei, în incinta Casei Limbii Române din or. Ungheni, s-a desfăşurat concursul Cîntecului Patriotic intitulat ,,O ţară, un neam, un grai”. Protagonistul acestui concurs a fost doamna Rodica TOMA, director al Casei Limbii Române.
Cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, Preşedindele Sectorului Eparhial Relaţii Culturale, Protoiereul Ştefan RÎMBU, a fost prezemt la concurs în calitate de juriu şi ca reprezentant al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni. Din juriu mai făcînd parte dn-a Nadejda MIHAI, director al Bibliotecii Publice ,,D. Cantemir” din or. Ungheni, dn-a Natalia RANEŢCAIA, specialis Direcţia Educaţie rn. Ungheni şi dn-a Naria ZAMĂ specialist tineret şi sport a primăriei or. Ungheni. La concurs au participat iubitori ai cîntecului patriotic de diferite vîrste. Astfel, participanţii au fost clasificaţi în 5 categorii: copii de grădiniţă, elevi de clasele primare (I-IV), elevi ai claselor gimnaziale (V-VIII), elevi ai claselor liceale (IX-XII), iar în categoria a 5-a au fost incluşi participanţi mai maturi. Participanţii au fost atît din or. Ungheni, cît şi din satele raionului Ungheni. Prin cîntecele prezentate concurenţi au expus în faţa publicului şi juriului dragostea de ţară, de neam şi de grai.
În cuvîntul oferit, prot. Ştefan RÎMBU a menţionat importanţa unor asemeni activităţi culturale care antrenează pe fiecare dintre noi să preţuim şi să valorificăm lucrurile frumoase ale acestei ţări. Pornind de la cuvintele sf. Ap. Pavel care zice: Noi nu avem cetate stătătoare aici pe pămînt, ci acolo în ceruri, prot. Ştefan a spus că un patriot adevărat este acela care iubeşte nu doar patria aceasta pămîntească, ci cînd iubeşte, preţuieşte şi se gîndeşte şi la patria cerească. Totodată prot. Ştefan a transmis doamnei Rodica TOMA, mesajul de felicitare al Preasfinţitului PE cu ocazia celor 25 de ani de căsătorie oferind o icoană cu Sfîntul Ierarh Nicolai.
La finele concursului participanţii au fost apreciaţi în urma rezultatelor juriului, cu diplome şi premii băneşti. Premiul cel mare le-a fost oferit cîştigătorilor acestui concurs, amsamblului folcloric ,,Vîrsta de aur” din or. Ungheni. De asemenea pentru prestaţia bună, cu binecuvîntarea Preasfinţitului ETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, un grup din cei mai buni participanţi vor avea posibilitatea de a vizita 10 mănăstiri din Moldova, deoarece cînd vorbim de patriotism nu putem să excludem mănăstirile, întru cît ele fac parte din patrimoniul cultural al ţării noastre.
Atît organizatorii concursului, cît şi toţi participanţii au mulţumit Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni pentru iniţiativele frumoase şi pentru implicarea directă a Eparhiei pe tărîmul cultural.
Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni