Cinstirea Icoanei Maicii Domnului “Bucuria tuturor celor necăjiți – cu bănuți” din Sankt-Petersburg

3119

Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” (cu bănuți) din Sankt Petersburg este prăznuită pe 23 iulie/5 august.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu s-a proslăvit prin minuni în anul 1888, în orașul Sankt-Petersburg, atunci când un fulger a lovit biserica din incinta fabricii de sticlă în care se afla icoana Fecioarei Maria. Imediat biserica a fost cuprinsă de flăcări și a ars în totalitate. După stingerea incendiului, icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” a fost găsită neatinsă de flăcări, pe podea, cu 12 monede mici (de jumătate de copeică) lipite de ea.

Se crede că monedele lipite de icoana Maicii Domnului provin din cutia milei în care se strângeau bănuții pentru ajutorarea săracilor care veneau duminica la biserică.

Până seara, tot oraşul aflase de minune. S-a instituit ad hoc un pelerinaj la Icoană şi minunile, îndeosebi vindecări, au început să curgă. În anul 1898 a fost rezidită o nouă biserică pe locul celei mistuite de flăcări.

Toată Rusia a aflat de Icoană, sute de pelerini venind zilnic să se închine în faţa ei.

Cum a ajuns această Icoană făcătoare de minuni în Biserica fabricii? Se pare că nu știe nimeni foarte exact. În regiune circulă cel puţin trei variante despre acest lucru: unii susțin că ar fi venit singură pe râul Neva, oprindu-se în dreptul fabricii, unde s-a ridicat ulterior bisericuța; alții că ar fi fost pescuită din râul Neva, de un negustor, care a donat-o mai apoi Bisericii; sau că a aparţinut unui negustor care a donat-o capelei, drept mulţumire că l-a scăpat în timpul unei furtuni.

O minune consemnată

Sub ochii pelerinilor, un tânăr, pe nume Nicolai Gratcev, care avea braţele paralizate, a sărutat icoana şi, pur si simplu, a început să îşi mişte braţele. A fost vindecat. El avusese anterior o viziune a Maicii Domnului, care era însoţită de Sfântul Nicolae şi de un alt ierarh (necunoscut tânărului), în care aceasta îi spusese că se va vindeca, dacă se va închina la Icoana Maicii Domnului, din bisericuță.

O copie a Icoanei Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi, cu bănuţi”, s-a restaurat singură!

În Biserica Învierii din Sankt Petersburg se afla o copie după Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cu bănuţii imprimaţi în urma fulgerului. Aceasta se deteriorase aproape complet, iar Nicolai Bondarev, cel care răspundea de bunurile bisericii, o luase acasă, intenţionând să o restaureze. A amânat operaţiunea, observând însă, pe zi ce trecea, cum Icoana se lumina continuu.

La trecerea a şase luni, în ziua de 2 august 1996, Icoana părea nouă, ba chiar mai frumoasă decât fusese ea zugrăvită. Acum se află în Biserica Sfânta Treime din Stankt-Petersburg.

Aşa cum Icoanele Făcătoare de minuni nu sunt atinse de foc ci, chiar din contră, îşi arată puterea primită de la Dumnezeu şi se restaurează, tot astfel, creştinii să se lase lămuriţi de Dumnezeu în focul ispitelor, pentru a fi curățată orice urmă de păcat din ei. Pentru că orice minune este o încurajare directă a Mântuitorului: „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33)

***

În icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este zugrăvită stând în picioare, printre florile din Rai, cu brațele deschise și cu capul înclinat, ascultând rugăciunile creștinilor. Mântuitorul Hristos este zugrăvit deasupra, în nori, binecuvântând.

Deși stă în Rai, Maica Domnului este cu noi. Acest lucru este redat în icoană prin faptul că Maica Domnului este înconjurată de credincioșii care se roagă, dar și de sfinții îngeri care poartă rugăciunile către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Maica Domnului, deși este în Rai, ne primește și ascultă cu dragoste rugăciunile noastre, ale celor necăjiți, mijlocind către Fiul ei pentru noi. Mijlocirea ei neîncetată și dragostea de mamă ajută la vindecarea bolilor și potolirea necazurilor noastre.

 

Text preluat și adaptat de pe doxologia.ro și preasfantafecioaramaria.wordpress.com


Articole postate de același autor
848

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir aniversează împlinirea vârstei de 70 de ani

Joi, 18 august 2022, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, aniversează jubileul de 70 de ani. Cu acest deosebit prilej, colaboratorii Direcției mitropolitane se alătură tuturor felicitărilor venite din partea slujitorilor și mirenilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, cu următoarea urare: Înaltpreasfinția Voastră, Înaltpreasfințite Stăpâne, Astăzi, împreună cu plinătatea Bisericii Ortodoxe din Moldova și […]