Cea mai veche biserică din orașul Soroca va fi renovată din surse europene

532

Cel mai vechi locaș de cult din orașul Soroca, biserica „Sfântul Dumitru” va fi renovat în cadrul unui proiect transfrontalier, alături de Biserica „Sfinții Teodori” din Iași, România.

Este un proiect complex care include patru parteneri – două biserici și două fundații. Dorim să redăm bisericilor frumusețea de altădată, așa cum au fost ctitorite și cum și-au dorit ctitorii ca ele să se mențină de-a lungul istoriei” a spus pr. Benone Dascălu de la parohia „Sfinții Teodori” din Iași pentru doxologia.ro.

Costul total al lucrărilor pentru restaurarea celor două biserici se ridică la aproximativ 1 mil. 662 mii euro. Circa 1,5 mil de euro vor fi alocați de Uniunea Europeană, restul – peste 166 mii euro – de cei patru parteneri de proiect Parohia „Sfinții Teodori”, Biserica „Sfântul Dumitru”, Asociația „Soarta” din Republica Moldova și Fundația Solidaritate și Speranță din România.

Biserica din Soroca va fi renovată în cadrul proiectului „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca”, finanțat prin programul operațional comun România Republica Moldova (2014 – 2020), prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat.

 

Sursa: tvn.md


Articole postate de același autor

Foto