Încheierea simpozionului științific ”Lecturi mănăstirești, Japca”

230

Joi, 29 iulie, s-au încheiat Lecturile mănăstirești de la Japca.

În ultima zi a simpozionului organizat de către mănăstirea Japca, dimpreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie, USM, s-a vorbit despre personalitățile bisericești de la această mănăstire, precum și din spațiul pruto-nistrean de-a lungul veacurilor.

Preotul Octavian Moșin s-a referit la necesitatea cunoașterii vrednicilor slujitori și nevoitori pe care i-a avut acest pământ binecuvântat de către Dumnezeu.

Profesorul Ion Eremia a vorbit despre rolul slujitorilor și a Bisericii în promovarea culturii, științei și educației.

Profesorul Ion Valer Xenofontov a prezentat chipuri luminoase de la Japca, în special cele care au opus rezistență regimului ateu, iar cercetătorul Ivan Duminica a scos în evidență mai multe personalități bisericești din ultimele două secole.

Maica stareță egum. Parascheva a povestit despre nevoințele starețelor și călugărițelor de aici, menționând că acest așezământ monahal este îmbibat de rugăciunile atâtor oameni.

Totodată, în cimitirul mănăstiresc a fost oficiată slujba litiei pentru toți care sunt înscriși în pomelnic și odihnesc în acest ”dormitor” de veci.


Articole postate de același autor
563

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei, serbat la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Soroca

Vineri, 22 mai 2020, în ziua când cinstim Aducerea moaștelor Sfântul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a liturghisit în biserica „Sf. M. Mc. Dumitru” din municipiul Soroca. În dimineața zilei, Episcopul Sorocii a fost întâmpinat de către parohul bisericii și protopop de Soroca, Prot. mitr. […]