Încheierea simpozionului științific ”Lecturi mănăstirești, Japca”

390

Joi, 29 iulie, s-au încheiat Lecturile mănăstirești de la Japca.

În ultima zi a simpozionului organizat de către mănăstirea Japca, dimpreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie, USM, s-a vorbit despre personalitățile bisericești de la această mănăstire, precum și din spațiul pruto-nistrean de-a lungul veacurilor.

Preotul Octavian Moșin s-a referit la necesitatea cunoașterii vrednicilor slujitori și nevoitori pe care i-a avut acest pământ binecuvântat de către Dumnezeu.

Profesorul Ion Eremia a vorbit despre rolul slujitorilor și a Bisericii în promovarea culturii, științei și educației.

Profesorul Ion Valer Xenofontov a prezentat chipuri luminoase de la Japca, în special cele care au opus rezistență regimului ateu, iar cercetătorul Ivan Duminica a scos în evidență mai multe personalități bisericești din ultimele două secole.

Maica stareță egum. Parascheva a povestit despre nevoințele starețelor și călugărițelor de aici, menționând că acest așezământ monahal este îmbibat de rugăciunile atâtor oameni.

Totodată, în cimitirul mănăstiresc a fost oficiată slujba litiei pentru toți care sunt înscriși în pomelnic și odihnesc în acest ”dormitor” de veci.


Articole postate de același autor
649

Gala Tineretului Ortodox 2021

Luni, 15 februarie, de Ziua Tânărului Ortodox, la Biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Galei Tineretului Ortodox. Evenimentul a început cu Sf. Liturghie oficiată de către Mitropolitul Vladimir, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. A urmat un Te Deum de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra tuturor […]


Foto