Imaginația–“pod al dracilor” care împiedică rugăciunea curată

Cea mai puternică rugăciune este rugăciunea scurtă, cu suspinul inimii

4043

– Care rugăciune este mai puternică? Cea orală, psalmul, acatistul, Tatăl nostru sau rugăciunea Iui Iisus?

– Rugăciunea cea mai puternică este rugăciunea scurtă, care se face din adâncul inimii, cu suspine şi lacrimi, după mărturia Sfintei Scripturi, care zice: Dintru adâncuri am strigat către Tine, Doamne, Doamne auzi glasul meu (Ps. 129, 1). Cu această rugăciune smerită s-a rugat tâlharul pe cruce (Luca 23, 42), femeia cananeeancă (Matei 15, 22); apostolii, în vremea furtunii pe marea Galileei (Matei 8, 25); orbii din Ierihon (Matei 20, 30-33), leprosul (Marcu 1, 40-41) etc.

Deci, cea mai puternică rugăciune este rugăciunea scurtă cu suspinul inimii, după mărturia ce zice: Răcnit-am din suspinarea inimii mele… (Ps. 37, 8). Este bună şi rugăciunea cea lungă, citirea Psaltirii, Ceaslovului etc., dar aceasta se potriveşte mai ales celor sporiţi în cele duhovniceşti, iar nu celor începători.

Ne vorbește Părintele Cleopa 4, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2004, p. 133-135


Articole postate de același autor
1264

ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a săvârșit Vecernia Învierii

În seara Duminicii Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, înconjurat de un sobor preoțesc, a oficiat la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău, Vecernia Învierii, numită în popor și „a doua Înviere”. Mitropolitul a citit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul al XX-lea, versetele de la 19 la 25: Și fiind seară, în ziua […]