Ce se ascunde despre fertilizarea in vitro

9967

Fertilizarea în vitro  (FIV) nu este des menţionată în cercurile persoanelor cu orientare pro-viaţă, dar cred că este important să îi acordăm importanţa cuvenită, întrucât acest subiect afectează în mod direct mişcarea pro-viaţa şi are un impact profund asupra modului în care percepem demnitatea şi valoarea vieţii umane, fie că este vorba de copiii născuţi sau nenăscuţi.

Industria infertilităţii din Statele Unite a constituit o afacere prosperă timp de decenii, inclusiv afacerea donării de ovule. Tinerele sunt atrase să doneze ovule prin reclame care promit sume mari de bani, precum şi satisfacţia de a-i ajuta pe ceilalţi care nu sunt în stare să aibă copii. Însă, partea mai puţin mediatizată a acestui act aparent altruist ascunde înşelăciunea din spatele donării de ovule, tinerele fiind expuse unor metode periculoase de extragere a ovulelor care le pot afecta uneori pe tot parcursul vieții, supradoze de hormoni, practici medicale nesigure, lipsa informării în privinţa problemelor de sănătate legate de donarea de ovule şi, adesea, nu există niciun fel de monitorizare medicală a donatoarelor.

Îndemn pe oricine este interesat să afle mai multe despre riscurile şi pericolele donării de ovule să vizioneze documentarul  Eggsploitation, un film care dezvăluie practicile din industria donării ovulelor.

La fel ca şi donarea de ovule, metoda fertilizării in vitro îşi are riscurile ei. Mulţi oameni au negat adevărul despre procesele dăunătoare şi distructive ale fertilizării in vitro, înlocuindu-l cu conceptul potrivit căruia FIV ajută cuplurile cu probleme de fertilitate, promovează creşterea şi importanţa familiei, permiţând astfel părinţilor să se bucure de un urmaş sau mai mulţi.

Dar toate acestea au un cost. Și nu mã refer doar la preţul ridicat, cuprins intre  5.000 şi 25.000 de dolari.

Iată câteva aspecte demne de luat în considerare şi care tind să treacă neobservate:

1.1 FIV promovează ideea de a se renunţa la embrionii umani care sunt „în plus″

De obicei, FIV presupune crearea mai multor embrioni umani pentru a creşte şansele de implantare a lor cu succes. Aceşti embrioni sunt mai apoi analizaţi pentru a se identifica posibile disfuncţii genetice, handicapuri şi, uneori, chiar şi un anume sex. Embrionii „nedoriţi″ sunt eliminaţi. De obicei, în uterul unei femei, sunt transplantaţi aproximativ patru dintre embrionii selectaţi. Dacă implantul a reuşit pentru mai mult de unul (sau doi) embrioni, medicul va elimina selectiv o parte din embrionii rămaşi. (Nadya Suleman supranumită „Octomom” a refuzat aceasta „eliminare embriogenică”, ceea ce a dus la naşterea de octupleţi). Însă, selectarea embrionilor duce la moartea micilor fiinţe umane pe criteriul sexului, handicapului fizic şi mental, precum şi în funcţie de numărul acestora.Toate acestea conduc la următorul aspect:

1.2 Procedura FIV promovează ideea că putem avea orice ne dorim, oricând şi oricum

Un articol de pe LifeSiteNews.com din luna iunie vorbeşte despre Anthony Caruso, un fost medic practicant al metodei FIV care a fost îngrozit când și-a dat seama că eforturile sale de a ajuta femeile în lupta cu infertilitatea aveau un impact negativ asupra felului în care era privită căsătoria şi a ideilor cu privire la copii. Caruso subliniază faptul că procedura FIV se opune caracterului altruist tipic unui mariaj şi unei familii, întrucât acordă unui medic practicant şi, în cele din urmă, unui cuplu controlul asupra unui aspect menit să fie un proces natural. Ideea aceasta poate fi întâlnită şi într-un articol de pe prima pagină din New York Times ce vorbeşte despre o femeie pe nume Jenny care îşi avortează unul din gemenii concepuţi prin FIV. Jenny spune că „dacă sarcina ar fi decurs în mod natural, nu aş fi renunţat la geamăn, întrucât simţi că aşa stă în firea lucrurilor şi nu vrei să i te împotriveşti″. Totuşi, „sarcina a prezentat un aspect atât de consumerist, încât a devenit încă un lucru pe care-l puteam controla″.

Ambele aspecte menţionate mai sus ilustrează următoarea statistică:

1.3 Procedura  FIV conduce adesea la conceperea de embrioni multipli, ceea ce duce la avort selectiv după implantarea ovulelor, precum şi la o situaţie periculoasă atât pentru mama cât şi pentru copil atunci când numărul embrionilor implantați este nefiresc de mare.

Am făcut referire mai sus la mama de octupleţi care nu a permis eliminarea unor embrioni aflaţi „în plus″. O altă femeie care a trecut printr-o o experienţă asemănătoare şi care a făcut-o celebră este Kate Gosselin. Din fericire, ambele mame au refuzat să îşi ucidă vreun copil, dând astfel naştere la octupleţi şi, respectiv, sextupleti. Suleman şi Gosselin nu au urmat deloc tendinţa curentă când era vorba de implantări multiple ce rezultau din FIV. Adesea, embrionii nedoriţi sunt distruşi, aruncaţi sau vărsaţi în chiuvete. În plus, o mamă însărcinată cu mai mulţi copii se află în mod firesc în categoria de sarcină cu risc ridicat. Astfel, chiar dacă o femeie pro-viaţă refuză avortul selectiv şi decide să păstreze toţi copiii creaţi prin FIV, asta va duce la o situaţie periculoasă pentru ea şi copiii ei.

1.4 S-a dovedit că procedura FIV conduce la anumite malformaţii congenitale atât fizice cât şi mentale

Illinois Right to Life  a publicat un articol despre  FIV, atrăgând atenţia asupra unui studiu realizat de New England Medical Journal, studiu ce a prezentat dovezi că acei copii concepuţi prin FIV au un risc crescut de defecte congenitale – dublu faţă de copii născuţi natural – inclusiv malformaţii ale inimii, dezvoltarea  unui singur rinichi, anomalii cerebrale şi faciale. Studii efectuate de cercetători de la universităţile Johns Hopkins şi Washington University au arătat că acei copii rezultaţi din FIV prezintă un risc de şase ori mai mare de a dezvolta sindromul Beckwith-Wiedemann, sindrom ce cauzează malformaţii şi cancer. Acest ultim fapt ar trebui să ne facă să punem la îndoială moralitatea FIV.

1.5 Pregătirea pentru FIV presupune schimbări importante ale nivelului de hormoni, ceea ce duce la probleme de sănătate sau la amplificarea acestora

Multe femei necesită tratamente cu hormoni înainte şi  în timpul FIV pentru a-şi pregăti corpul să accepte embrionul implantat. De obicei, nivelul de estrogen este ridicat la maxim în timpul procedurii FIV (după cum se întâmplă şi în cazul sarcinii) pentru a întări peretele endometrial al uterului. Există o multitudine de efecte chimice secundare care rezultă în urma terapiilor cu hormoni, însă chiar şi simplul fapt de a altera  nivelul de hormoni poate avea urmări. Un nivel ridicat al estrogenului poate duce la cicluri menstruale neregulate, depresie, fibroame uterine, osteoporoză, pierderea memoriei şi infecţii.

Ţinând cont de toate aspectele prezentate, mişcarea pro-viaţă nu doreşte să risipească orice speranţă a cuplurilor ce încearcă să aibă copii. Întotdeauna toţi oamenii – născuţi sau în stare embrionară – merită respect, demnitate şi iubire.

Fiul meu cel mai mare, Gunner, s-a născut cu fibroză chistică şi se va lupta cu câteva probleme de sănătate pe tot parcursul vieţii. 97% dintre bărbaţii cu fibroză chistică sunt infertili şi, mulţi din ei, s-au născut cu sisteme reproducătoare insuficient dezvoltate. Infertilitatea lui Gunner îi va afecta viaţa, pe cea a viitoarei soţii şi a posibililor nepoţi cu care voi fi binecuvântată pe viitor. Multe persoane care suferă de fibroză chistică aleg procedura FIV pentru a lupta împotriva nivelului  scăzut de fertilitate şi pentru a-şi întemeia o familie, dar procedura nu poate fi acceptată drept ajutor pentru a înlocui proiectarea naturală a vieţilor noastre.

O inovaţie majoră în domeniul monitorizării şi menţinerii sănătăţii reproducătoare a femeilor este NaProTECHNOLOGY (Natural Procreative Technology), o alternativă medicală şi chirurgicală care s-a a dovedit eficientă în tratarea infertilităţii, chisturilor ovariene, sindromului ovarului polichistic, pierderea recurentă de sarcină şi dezechilibrelor hormonale, asta printre alte probleme de sănătate. NaProTECHNOLOGY monitorizează sănătatea hormonală a femeilor la ciclul menstrual şi identifică anormalităţile în funcţionarea sistemului reproducător feminin, identificând problemele ce pot fi vindecate. Inovaţiile de ultimă oră asemenea NaProTECHNOLOGY precum şi resursele necesare şi educaţia în acest sens vor contribui în mare măsură la menţinerea sănătăţii reproducătoare a femeilor şi protecţia drepturilor copiilor nenăscuţi. Şi să nu dăm uitării opţiunea minunată, afectuoasă şi morală a adopţiei. Atât NaProTECHNOLOGY cât şi adopţia sunt alternative etice la pericolele şi problemele etice ale FIV.

Notă:

Fertilizarea in vitro: din 9.102 embrioni, 98,2% au fost distruşi! Un studiu realizat în 26 de centre de diagnostic de preimplantare din Europa, Australia şi S.U.A., în perioada 1993-2000, la 886 de perechi care au recurs la fertilizarea in vitro, a oferit următorul rezultat: – au fost folosite în medie 47 de ovule fecundate pentru fiecare naştere, deci pentru cele 162 de sarcini s-au fertilizat artificial 9.102 de embrioni; – s-au făcut 132 de implantări. Dintre acestea, în 7 cazuri au fost făcute avorturi „terapeutice”, 9 copii au fost „reduşi” pe motivul riscurilor de sarcină multiplă („reducerea” înseamnă injectare în inima embrionului a unei soluţii de clorură de calciu care îi este fatală şi apoi extirparea lui din uter), iar alţi 2 au murit în timpul sarcinii; – în final, s-au născut 162 de copii din123 de sarcini (multe fiind gemelare); – deci, în total, s-au creat pe cale artificială 9.102 embrioni, dintre care s-au născut doar 162 de copii, un procent de 1,8%. Restul de 8.940 (98,2%) au fost distruşi înainte de implantare, o mică parte dintre ei fiind distruşi după implantare. Dr. Claudia Kaminski, medic ginecolog din Germania, preşedintele mişcării „Dreptul la viaţă” Infertilitatea feminină şi masculină nu are în cele mai multe cazuri motive genetice, ci dobândite. În prezent, ea este în creştere datorită avorturilor, creşterii cazurilor de boli cu transmitere sexuală, a folosirii pastilelor şi dispozitivelor contraceptive, a amânării vârstei de concepţie, a vieţii dezordonate şi plină de abuzuri. Fertilizarea in vitro nu rezolvă aceste cauze, ci întreţine iluzia că orice greşeli ar face omul cu trupul său, atunci când va vrea să aibă copii, aceştia îi vor fi oferiţi prin tehnică.

Traducere: Flavia Helmcinschi şi Alexandra Veveriţă

sursa http://stiripentruviata.ro


Articole Asemănătoare
Articole postate de același autor
4845

Lumina de la Ierusalim: „În timp ce toţi se rugau, o candelă s-a aprins cu Lumina Domnului, fără ajutorul vreunui muritor”

Lumina Sfântă este darul de pace şi bucurie pe care Iisus Hristos îl dăruieşte clericilor şi credincioşilor ca dovadă a iubirii Lui – Patriarhul Daniel. Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă. Ceremonialul începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, […]